«Anne» ble voldtatt på vei hjem fra fadderfest

– Han ene voldtok meg mens han andre hjalp til, sier hun. Politiet advarer mot festvoldtekter før studentenes fadderuke.

Mandag starter fadderuken for rundt 300.000 studenter over hele landet. Politiet advarer nå mot festvoldtekter – den klart største kategorien av voldtekter i Norge.

«Anne» opplevde marerittet. For ganske nøyaktig fire år siden ble hun, bare 20 år den gangen, voldtatt av to jevnaldrende menn. Midt i Bergen sentrum.

– Det var siste kvelden i fadderuken, så vi var ute og feiret det.

– Det var også en ekstra spesiell dag for deg?

– Ja det var bursdagen min, sier «Anne».

Nede i en trapp

«Anne» forteller at hun kom i kontakt med to gutter på McDonald’s sent på kvelden. De endte med å slå følge et stykke.

– Det utviklet seg til noe jeg ikke ville være med på. Det sa jeg tydelig fra om, sier hun.

– Men da fortsatte de. Han ene voldtok meg mens den andre hjalp til.

Åstedet var nede i en trapp ved Den Nationale Scene, bare så vidt i skjul for tusenvis av festende medstudenter.

Voldtekten var fanget på video. Men «Anne» gjorde også alt riktig etter at voldtekten hadde funnet sted.

– Det første jeg gjorde var å kontakte politiet, slik at de kunne få meg videre til legevakten. Det var en veldig støtte for meg å vite at det var et apparat som sto klart. Som visste hva jeg skulle gjøre og hadde rutine på det, forteller hun.

Frykter voldtekter under studentfesten

I politiets statistikk er voldtekter delt inn i ulike kategorier. Voldtekter som skjedde i forbindelse med fest utgjorde 39 prosent av alle de anmeldte voldtektene i fjor, ifølge rapporten «Voldtektssituasjonen i Norge 2015».

De såkalte festvoldtektene utgjør dermed den klart største kategorien av voldtekter, og slik har situasjonen vært de siste fem årene. Politiet beskriver det som et «betydelig samfunnsproblem».

Fadderuken er for de fleste nye studenter bare fest og moro, men hvert år skjer det også uheldige episoder. Flere steder i landet samarbeider nå studentene tett med politiet for å hindre blant annet overgrep og voldtekter.

Politiet: – Ikke drikk for mye alkohol

I Bergen har alle utdanningsinstitusjonene en felles faddervaktordning. Frivillige studenter i grupper er til stede i byen for å hjelpe nye studenter og gjøre byen tryggere.

– Det er mye liv og mye som skjer under fadderuken, så det er viktig å være ekstra påpasselig på at ting kan skje, sier Jin Sigve Mæland, leder for Faddervaktordningen.

Click here to read the complete article