Arbeiderpartiet stanset bok om KGB-spioner i Norge

Navnga folk i UD og Arbeiderpartiet som fortsatt var på innsida, hevder kilder som kjenner boka.

I 2001 ble det kjent at ei bok som inneholdt avslørende opplysninger om norske politikeres forhold til KGB på 70- og 80-tallet, var på vei. Britenes utenriksetterretning, MI6, forhåndsvarslet POT.

Forlaget Penguin og Basic Books bekreftet prosjektet, de antydet at den skulle komme om et års tid.

Boka, som den russiske KGB-avhopperen Vasilij Mitrokhin skrev sammen med den britiske historikeren Christopher Andrew, er aldri utgitt.

Og Andrew, som fortsatt jobber med temaet, har ikke villet si noe om den. Det har ikke lyktes Dagbladet å få tak i historikeren. Mitrokhin døde i 2004.

– Navnga norske spioner

Dagbladet har møtt en kilde som kjenner deler av innholdet i boka:

– Boka ble skrevet ferdig. Han hadde fri tilgang til Mitrokhin-arkivet. Den handlet om spionspillet i det høye nord, sier kilden til Dagbladet.

Andrew har som eneste britiske historiker høyeste sikkerhetsklarering fra britisk etterretning, og må følge deres påbud. Han skal ha fått beskjed om at det som sto i boka var greit for britene. Men britisk etterretning hadde forpliktelser overfor sine Nato-allierte. De måtte sende materialet til norske myndigheter. Og her skal boka ha blitt stoppet. Boka finnes fortsatt innelåst, og man må sikkerhetsklarering for å lese den.

– I boka kom det et par norske navn som viste at Treholt ikke var den eneste KGB-spionen. Det dreide seg om noen i UD og Arbeiderpartiet som fortsatt var på innsida. Det ene navnet figurerer også i STASI-arkivet. De ble navngitt i boka, og i Arbeiderpartiet fikk man totalt sjokk.

Click here to read the complete article