Bokhandel tar bort Janouch böcker

Barnboksförfattaren Katerina Janouch fick i veckan kritik för uttalanden i tjeckisk tv där hon kallade Sverige ett land där invandrare ”terroriserar landet”. Nu väljer en bokhandel i Uppsala att ta bort hennes böcker från sortimentet.

På onsdagen plockade bokhandeln Läslusen i Uppsala bort barnboksförfattaren Katerina Janouch böcker från sortimentet, skriver Upsala Nya Tidning.

Författaren har mötts av kritik efter att i en tjeckisk tv-intervju beskrivit Sverige som ett land där invandrare ”terroriserar landet” och att landet ”vacklar under massinvandringen”. Läslusens vd Eija Lietoff Schüssler motiverade beslutet i sociala medier med att skriva att ”min bestämda åsikt och övertygelse är att jag inte vill stödja hennes produktion på något sätt” och att inte ha ha med författare som ”uppmuntrar till rädsla och hat”. Inlägget har sedan raderats.

Katerina Janouch har på Twitter reagerat mot bokhandelns beslut: ”Glad att jag slipper ha mina fina böcker i en fascistisk bokhandel” och ”Snart är vi tillräckligt många dissidenter i yttrandefrihetens Sverige att vi kan starta eget bokförlag, butik o webbshop”, skriver författaren.

Beslutet att ta bort barnboksförfattarens böcker från hyllorna har väckt starka reaktioner i sociala medier – positiva men också negativa.

”Chockad av kommentarerna”

– Jag driver en liten oberoende bokhandel och måste säga att jag chockats av kraften i kommentarerna. Jag har fått en hel del telefonsamtal och mejl också, säger Eija Lietoff Schüssler till UNT.

Click here to read the complete article