Bompengeselskap delte ut over 11 mill. i utbytte

Dette er en hån mot bilistene.

Kristiansand kommune henter ut 5,2 millioner i utbytte fra Agder Bomdrift. Dette er selskapet drifter blant annet bomstasjoner på E39 og E18, samt bomringen i Kristiansand.

Siden oppstarten i 2001 har selskapet delt ut nesten 11,5 millioner kroner, som har gått rett til Kristiansands kommunes kommunekasse.

Tallene får Frp til å se rødt.

– Dette er en hån mot bilistene. Når det offentlige på denne måten beriker seg ved at penger som bilistene trodde gikk til veiutbygging i stedet går til å finansiere helt andre offentlige oppgaver, så skjønner jeg at mange bilister er, og kommer til å bli, fly forbanna, sier Bård Hoksrud, stortingsrepresentant for Frp, til Nettavisen.

Hoksrud er andre nestleder i transport- og kommunikasjonskomiteen.

– Jeg skjønner nå at det nesten ikke finnes grenser for hvordan enkelte synes det er greit å bruke andres penger etter innfallsmetoden, fortsetter han.

Dropper utbytte

Bomdriftselskapet Vegamot i Trondheim ble stiftet i 2005. De siste årene har selskapet hatt 2-3 ganger større omsetning enn Agder Bomdrift, men selskapet har på langt nær tatt ut de samme utbyttene. I 2008 tok selskapet ut 1,1 millioner kroner av et overskudd på 2,4 millioner kroner.

I 2010 hadde Vegamot et overskudd på 12,2 millioner kroner, men pengene ble i selskapet.

Bro- og Tunnelselskapet i Bergen kan heller ikke skryte av de helt store utbyttene, dette på tross av at selskapet i 2011 omsatte for 139 millioner og hadde et overskudd på 7,6 millioner kroner. Sist selskapet betalte utbytte var i 2009. Da på 2,2 millioner kroner.

Hoksrud tror at denne saken vil bidra til at mange mister respekten for og viljen til å betale bompenger når man ser alle de som tjener store penger i form av høye renteutgifter, høye driftsutgifter for bompengeselskapene og nå viser det seg også at man i tillegg tar utbytte fra bompengeselskapet og bruker pengene på helt andre ting enn veier og samferdsel.

– At de mister respekten for bompenger er i seg selv ikke negativt, men man skal uansett kunne forvente at pengene i det minste brukes i tråd med det de er ment å brukes til, sier Hoksrud.

Nå skal pengene gå til vei

I årsberetningen for 2012 skriver Agder Bomdrift at de «har som målsetting å være konkurransedyktig driftsoperatør. Det gjelder pris, kvalitet og service.»

– Vi har konkurrert om på vinne prosjektene i konkurranse med andre driftsselskap, og vunnet det blant annet på grunn av pris. Vi har levert det gunstigste tilbudet og til fast pris. Dersom det hadde gått til en konkurrent hadde prisen blitt desto dyrere. Vi prøver å jobbe lønnsom og effektivt, og det kommer våre eiere til gode, sier Ellinor Kristin Ervik Fiskaa, daglig leder i Agder Bomdrift, til Nettavisen.

– Men det er jo bilistene som må betale for dette?

– Vi jobber på fastpris, så den får vi ikke gjort noe med. Grunnen til det store utbyttet er at gammel eier valgte å tømme selskapet før det ble solgt, forsetter Fiksaa.

Click here to read the complete article