Brukte tåregass mot flyktning-opprør – minst 260 skadet

Aggressivt på grensen Hellas-Makedonia

Makedonsk politi brukte tåregass og sjokkgranater mot flere hundre flyktninger og migranter som søndag forsøkte ta seg over grensen fra Hellas. Over 260 mennesker er skadet, ifølge Leger Uten Grenser.

Denne saken handler om:

Ifølge hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser (MSF) ble minst 260 personer skadd i sammenstøtet, men skadene skal ikke være alvorlige.

11.200 flyktninger og migranter er strandet på gresk side av grensa i Idomeni nord i Hellas, som ble stengt av Makedonia i midten av februar.

Søndag forsøkte flere hundre å bryte gjennom grensegjerdet, men ble møtt med tåregass fra makedonsk politi, opplyser greske politikilder, ifølge Reuters.

Ryktespredning

<p>BRUKER BATONGER: En makedonsk polititjenestemann slår etter flyktninger som forsøker ta seg over gjerdet på den gresk-makedonske grensen før helgen.</p>
BRUKER BATONGER: En makedonsk polititjenestemann slår etter flyktninger som forsøker ta seg over gjerdet på den gresk-makedonske grensen før helgen.

FOTO: MARKO DJURICA, REUTERS

Det skal ha spredd seg rykter om at deler av grensegjerdet som er satt opp skulle fjernes for å la en del av flyktningene ta seg over til Makedonia, og videre nordover i Europa.

Flyktninger skal ha kastet steiner mot makedonsk politi, mens politiet rettet tåregass mot både barn og voksne i retur.

Elendige forhold: Her vaskes babyen over en søledam

Ifølge TV2 og den danske avisen Jyllandsposten spurte en gruppe flyktninger makedonsk politi søndag formiddag om det var riktig at gjerdet skulle åpnes, slik ryktene hadde sagt siden lørdag.

VG SPESIAL: Festning Europa

Da politiet benektet det, skal hundrevis, deriblant flere barn ha forsøkt å trenge seg gjennom gjerdet.

Makedonsk politi svarte med å bruke tåregass og sjokkgranater mot flyktningene, ifølge greske politikilder.

Frivillige leger har, ifølge nyhetsbyrået AP, behandlet flere med pusteproblemer.

Ifølge hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser (MSF) ble mange skadd i sammenstøtet, men skadene var ikke alvorlige.

Forkastelig

– Dusinvis av mennesker ble skadd. De ble først og fremst påført pusteproblemer, og tre er kjørt til sykehus, sier MSF-talsmann Achileas Tzemos.

<p>TRENGSEL: Flyktninger som har levd i over en måned i kummerlige forhold i teltleiren nær byen Idomeni på grensen mellom Hellas og Makedonia, har havnet i klinsj med makedonsk politi flere ganger de siste dagene. Bildet er fra sist torsdag.</p>
TRENGSEL: Flyktninger som har levd i over en måned i kummerlige forhold i teltleiren nær byen Idomeni på grensen mellom Hellas og Makedonia, har havnet i klinsj med makedonsk politi flere ganger de siste dagene. Bildet er fra sist torsdag.

FOTO: MARKO DJURICA, REUTERS

Greske myndigheter er sterkt kritisk til de makedonske politifolkenes bruk av tåregass.

– Den vilkårlige bruken av kjemikalier, gummikuler og sjokkgranater mot sårbare grupper, og særlig når det skjer uten at det er grunn til å bruke slik makt, er farlig og forkastelig, sier regjeringstalsmannen George Kyritsis.

– Kastet stein

Ifølge makedonsk politi ble tre av deres folk ved grensa også skadd etter at det ble kastet stein mot dem.

– De kastet stein mot makedonsk politi, som svarte med å skyte tåregassgranater, sier en makedonsk talsmann som ønsker å være anonym.

– Migrantene presset på mot grensegjerdet, men befant seg på gresk side. Gjerdet er fortsatt der, de har ikke brutt seg gjennom, sier talsmannen.

Flyktningene har hopet seg opp i den store teltleiren etter at flere land på den såkalte Balkan-ruten har stengt sine grenser.

Hellas har uten hell forsøkt å få migrantene til å forlate Idomeni-leiren og flytte til mottakssentre. Men flyktningene har hittil valgt å bli værende i håp om at grensen til Makedonia vil bli åpnet igjen.

Click here to read the complete article