CNN: IS har gjennomført 75 angrep i 20 land – 1280 er drept

I juni 2014 erklærte IS sitt kalifat. Siden den gang har motgang på slagmarken tvunget terrorgruppen ut på den globale arena.

Ekstremistgruppen IS har sagt at den sto bak angrepene i Brussel tirsdag, som så langt har kostet minst 31 mennesker livet.

Bombeangrepene i Brussel er de to siste i rekken av IS-angrep utenfor sitt selverklærte kalifat i Syria og Irak.

Noen av angrepene er utført av IS, andre inspirert av IS eller noen av deres lokale samarbeidspartnere. Både i Europa, Nord-Afrika, Midtøsten, Nord-Amerika og Au stralia har det vært angrep med kjente forbindelser til IS.

Terrorårhundret: Dette er de verste angrepene i Europa siden år 2000

Det amerikanske mediehuset CNN har satt sammen en oversikt over IS’ internasjonale terrorangrep. Den knytter 75 angrep i 20 land til terrorgruppen. Med angrepene i Brussel medregnet er 1280 mennesker drept.

Les også: Derfor utfordrer soloterrorister Norge

Ifølge Intel Center har IS 43 allierte jihad-grupper rundt om i verden.

Terrorplott

Den norske forskeren Petter Nesser er blant forskerne internasjonalt som har best oversikt over jihadistisk terror i Europa. Som forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt har han studert 151 islamistiske terrorplott i Europa siden 1994, og lanserte nylig en bok om funnene sine.

– Det er tydelig at IS-terrorplott i Europa har en sammenheng med situasjonen på bakken i Syria og Irak. Da bombeangrepene økte mot IS-mål, og koalisjonen som angrep dem ble større, gikk IS aktivt ut med trusler mot deres angripere. De ønsket å straffe og avskrekke partnerne i bombekoalisjonen, sier han til VG.

Click here to read the complete article