Danska imamer: TV2 har skadat integrationen

De togs med byxorna nere. Inför dold kamera predikade imamer bland annat att otrogna kvinnor ska stenas. Nu hävdar 31 danska imamer att 30 års integrationsarbete har raserats − och lägger skulden på TV2.

Danska TV2: s dokumentärserie ”Moskeerne bag sløret” − Moskéerna bakom slöjan − har rört om ordentligt i grytan. Med dold kamera har imamer avslöjats predika ett budskap som diametralt skiljer sig från det som offentligt förkunnas. En imam uppmanar till exempel ett par att lura sig till bidrag och låta kommunen stå för fiolerna genom att helt enkelt ljuga om de egna tillgångarna och en annan låter förstå att straffet för äktenskapsbrott är stening. En tredje upplyser sin kvinnliga åhörarskara att det är helt rätt att ge barnen stryk om de vid tio års ålder inte har lärt sig att be och annat som förkunnas är bland annat att en man har all rätt att ha många fruar medan hustrun måste hålla sig till en man.

Reaktionerna på det dokumentärerna kunde berätta när TV2 lyfte på slöjan lät inte vänta på sig och kritiken har varit massiv från både politiker och allmänhet. Men nu anlägger företrädare för islam i Danmark moteld. I går, söndag, var 31 imamer samlade till möte i Köpenhamn och i kraftiga ordalag har de instämt i fördömandena. Fast då med den skillnaden att de skjuter budbäraren TV2, som de menar har förstört 30 års integrationsarbete eftersom − slår imamerna fast − imamer och moskéer har stor betydelse för muslimer och integrationen. Och de imamer som ofrivilligt har filmats i sammanlagt åtta moskéer känner sig nu både missbrukade och uthängda, påpekas det.
− Dokumentären framställer dem mycket negativt, säger Anoura Touini, talesman för Köpenhamns moské till nyhetsbyrån Ritzau.

Han låter också förstå att de församlade imamerna kraftigt fördömer ”de kollektiva straff” som kommuner, departement eller politiker nu vill ta till för att ”straffa muslimer i Danmark”. På grund av programmen har nu till exempel Jacob Bundsgaard, S-märkt borgmästare i Aarhus, dragit tillbaka sitt stöd för en ny stormoské i staden. Att de filmade imamerna har fått kritik för att de har undervisat och gett råd utifrån islamisk lag, sharia, har de 31 kollegerna ingen förståelse för − att få rådgivning om islam och islamska regler och sharia är alla muslimers rätt, anser de. Redan efter att första programmet hade sänts samlades imamerna till rådslag, men eftersom man vill vänta tills att alla delar i serien hade visats, kom man den gången inte med något uttalande.

Click here to read the complete article