Drepte på bussen i 2003 – får nå ta bussen alene til Oslo

For ti år siden drepte etioperen bussjåfør Audun Bøland på Valdresekspressen og asylsøkeren Christian Baloky på asylmottaket. Selv om han fortsatt tvangsbehandles, får han nå reise alene inn til Oslo

To ganger på ti år har asylsøkere knivdrept på bussen som går over fjellet fra Årdal til Oslo. Etiopieren som drepte to i 2003 ble dømt til tvungent psykisk helsevern. Det er forlenget tre ganger, senest denne våren.

Mannen har ikke oppholdstillatelse i Norge, men sendes ikke ut av landet så lenge han er på dom til tvungent psykisk helsevern.

Ifølge dommen fra 2010, teller også hensynet til samfunnet i Etiopia med når man fortsatt vurderer det som riktig å ikke sende mannen ut av Norge.

Belastende

Advokat Sigrid Broch har vært i kontakt med sin klient etter trippeldrapet på Valdresekspressen. Klienten opplever saker som ligner hans egen som belastende.

– Han følges tett og de som jobber med ham er meget bevisste på farevurderingen i diagnosen og det at han er dømt til tvungent psykisk helsevern. Han er underlagt et tett regime og har klare avtaler rundt seg. Han har langt fra den friheten som er beskrevet av enkelte medier, sier hun.

Før sommeren fullførte 37-åringen videregående skolegang i Oslo. Da reiste han selv alene inn til byen fra institusjonen der han bor. Denne utdannelsen er avsluttet. Men mannen har en avtale med behandlerne for hvordan han kan reise inn til byen.

– Han har en klar plan for hvordan han skal opptre hvis han kommer i situasjoner der han føler seg presset. Min klient har ikke opphold i Norge og får ikke ID-kort. Han blir ofte kontrollert av politiet når han er i Oslo. Det har gått bra hver gang. Han ber da politiet kontakte sykehuset eller forklarer situasjonen, sier Broch.

Click here to read the complete article