Egyptiske islamister hyller Støre

Norge inviterte Muslimbrødrene til dialog-lunsj

Den egyptiske islamistbevegelsen Det muslimske brorskapet roser utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sin holdning til dialog.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre bryter med Norges allierte, og har innledet dialog med den egyptiske islamistbevegelsen Det muslimske brorskapet i Egypt.

I går møtte utenriksministeren en større gruppe opposisjonspartier i den egyptiske hovedstaden Kairo, bekrefter pressekontakt Frode Andersen i Utenriksdepartementet overfor VG Nett.

Det var den norske ambassaden i Kairo som hadde invitert blant annet representanter for Brorskapet til lunsj.

Vil avstå fra vold

Nå hyller de egyptiske islamistene Norges ønske om dialog. Det muslimske brorskapet har eksistert siden 1920-tallet, og var forbudt under Mubaraks tid som president. Gruppen hevder de vil respektere demokratiske spilleregler i et «nytt Egypt», og at de vil avstå fra bruk av vold.

Ifølge islamistene skal Støres møte ha hatt som hensikt å bryte med Vestens forsøk på å marginalisere islamistbevegelsen. Islamistbevegelsen hyller uttalelsene Støre har gitt til utenlandske nyhetsbyråer om nødvendigheten av dialog.

– Han «anklager Vesten for dobbeltmoral», skriver islamistene på sine hjemmesider.

– Det kjenner jeg meg ikke igjen i. Hensikten var å møte representanter for de bevegelsene som er sentrale i egyptisk politikk, sier Støre på telefon fra Tel Aviv, der han onsdag møtte sine israelske kolleger.

Stikk i strid

Jonas Gahr Støres holdning er stikk i strid med en rekke andre vestlige land. De har helt bevisst unngått å møte islamistbevegelsen, som har bånd til blant annet Hamas.

Representanter for den amerikanske utenrikstjenesten møter ikke brorskapet. Israel advarte også nylig Egypt mot å la Det muslimske brorskapet bli en lovlig bevegelse, etter at den i en årrekke har vært forbudt.

Møtet ble naturligvis tema da Støre møtte statsminister Benjamin Netanyahu på hans kontor i Israel onsdag.

– Jeg håper Vesten ikke begår den feilen å ikke lytte til de ulike kreftene i regionen. Jeg fortalte også om mitt møte med Brorskapet da jeg møtte den israelske statsministeren.

Click here to read the complete article