Extrem situation jämfört med grannländerna

Våldet med skjutvapen eskalerar i de svenska storstäderna. Sedan 2010 har fem gånger så många skottskadats, och fyra gånger så många skjutits till döds, i de svenska städerna jämfört med i grannländernas huvudstäder tillsammans. Det visar en granskning som SVT Nyheter gjort.

Sverige 2015 har i omgångar skakats av gängrelaterade våldsdåd i storstadsområdena. I Malmö har vågen av handgranater dominerat nyhetsflödet och även dödsskjutningar har ägt rum.

I Göteborg fick den ofattbart brutala masskjutningen på Vårväderstorget statsministern Stefan Löfven att besöka platsen och lova bättring.

Två dog och åtta skottskadades när maskerade män med automatvapen sköt besinningslöst på en restaurang.

Tydlig trend

Även om dåden har varit ovanligt uppseendeväckande i år så har trenden varit tydlig i åratal. Medan det dödliga våldet minskar totalt i samhället så ökar våldet med skjutvapen på gatorna.

Jämfört med i grannländerna är situationen extrem.

– Siffrorna är mycket anmärkningsvärda, säger Micael Björk, sociolog vid Göteborgs Universitet som bland annat forskar kring polisarbete och organiserad brottslighet.

Siffrorna SVT Nyheter tagit fram visar att antalet skottskadade och döda i alla de tre svenska storstäderna vida överstiger antalen i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors.

Slår man ihop siffrorna visar de att fem gånger så många har skottskadats de senaste fem åren i Göteborg, Stockholm och Malmö jämfört med i grannländernas huvudstäder tillsammans.

Antalet döda i skottlossningar är ungefär fyra gånger så många.

”En stor kunskapslucka”

Tittar man antalet skjutningar är skillnaderna också stora, även om konstaterade skottlossningar räknas på olika sätt i de olika städerna. Köpenhamnspolisen uppger att man haft 122 skjutningar sedan 2011. I Göteborg har det varit nästan dubbelt så många och i Stockholm drygt tre gånger så många.

– Exakt varför det skjuts mer i Sverige kan ingen svara på, vi har en stor kunskapslucka här. Ingen har gjort någon ordentlig analys av den här situationen, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Sarnecki nämner att det finns olikheter i hur polisen arbetar i de fyra länderna. Men han beskriver ändå förutsättningarna som relativt likartade vad gäller lagstiftning och andra verktyg.

– Jag tror snarare att vi har en mycket sämre social situation här. Det vi ser nu är resultatet av ett misslyckande som sträcker sig tjugo år tillbaka när de här unga killarna som nu skjuter växte upp, säger han.

Sarnecki menar att vissa förorter är särskilt hårt drabbade av skjutningar och hänvisar det till en misslyckad integrationspolitik.

– Vi har områden där utbildningsnivån är låg, arbetslösheten hög och skolresultaten låga. Vår forskning visar att de här problemen inte är importerade utan att de uppstår här, på grund av ett utanförskap som samhället inte har lyckats bryta.

Click here to read the complete article