Farmasøytiske giganter står bak TPP

Barack Obama har fått Kongressen i USA til å godta at avtalen om Trans Pacific Partnership kjøres gjennom uten reell debatt, på såkalt fast track. Forhandlingene om denne avtalen som gjleder 12 land ved Stillehavet har vært hemmeligholdt, men nå har WikiLeaks lekket en del av dokumentene og New York Times har kommentert dem.

De avslørte dokumentene viser at det er først og fremst de farmasøytiske gigantene, Big Pharma, som har stått bak TTP. NYT skriver:

Pharmaceutical firms and their trade associations have filed by far more lobbying disclosure forms on the Pacific trade negotiations than any other industry, according to the watchdog Sunlight Foundation. More broadly, the pharmaceutical and health product industries have been the biggest spenders on lobbying, and drug company deal-making with the Obama administration and in Congress was instrumental in securing passage of the Affordable Care Act.

«Det er klart for enhver at dette handler om markedsadgang for den farmasøytiske industrien,» sier Deborah Gleeson fra School of Psychology and Public Health at La Trobe University i Australia.

Denne avtalen «vil øke prisen på medisiner over hele verden, og det vil starte med de tolv landa som forhadler Trans-Pacific Partnership,” sierJudit Rius Sanjuan fra Leger uten grenser.

NYT skriver at USAs forhandlere arbeider for å få den samme klausulen inn i TTIP-avtalen som forhandles med blant annet EU. Amerikanske forhandlere påstår at det ikke er noen grunn til å frykte at prosessen ikke vil være transparent. Men avisa har snakket med handelsjurister som sier at tvistespørsmål vil bli avgjort i en såkalt Investor-State Dispute Settlement (ISDS), der det er tre håndplukkede jurister som avgjør det hele bak lukkede dører, og der de multinasjonale selskapene kan saksøke regjeringer for å legge hindringer i veien for dem.

Click here to read the complete article