Frankrike kan innføre Israels strenge sikkerhetsrutiner

Etter en serie terrorangrep vurderer Frankrike å innføre samme tunge sikkerhetsrutiner som Israel.

Det var som om nok et tabu ble brutalt brutt av terroristene, da to gjerningsmenn skar over strupen på en 86 år gammel prest etter å ha holdt han som gissel sammen med to nonner og to kirkegjengere i den katolske kirken i Saint-Étienne-du-Rouvray i Normandie i går.

Kritikken kom raskt mot president Hollande. Hans politiske motstandere mener han ikke har lykkes i å sørge for at landet er så sikkert som det burde være, selv om Frankrike har befunnet seg i unntakstilstand siden terrorangrepene 13. november i fjor.

Nå diskuteres det om en siste utvei er å innføre en sikkerhetsmodell lik den de har i Israel.

– Vi må bevege oss mot en ny hverdag hvor du ikke lenger kan bære ryggsekk på offentlige steder, hvor enhver veske vil bli systematisk og grundig gjennomsøkt, sier tidligere rådgiver til den franske regjeringen, François Heisburg, til Politico.

Heisburg er spesialrådgiver ved Frankrikes strategiske forskningsorganisasjon, og er blant dem som har kalt president Hollandes sikkerhetstiltak for «ineffektive og latterlige», skriver avisen.

Kontrollsamfunn

Israel-modellen er basert på en tanke om at det å ferdes i det offentlige rom utsetter hver enkelt for en stor fare. Det vil blant annet bety væpnede patruljer på offentlig transport, systematiske kontroller ved innganger av offentlige bygninger og økt overvåkning.

Flere politikere fra den franske høyresiden har etter angrepet i Nice tatt til orde for den «israelske modellen» som en effektiv måte å drive sikkerhetspolitikk på.

– Det begynner å synke inn at denne trusselen fra terroristene ikke bare vil vare en kort periode. Hver gang slår gjerningsmennene til mot nye sider av den nasjonale konsensus. Derfor snakker man nå om en helsikring av samfunnet i stedet for delsikring, fordi trusselen kommer fra så mange kanter. Israel ansees som en aktuell modell å følge på lengre sikt, fordi man forsøker å forene hensyn til sikkerhet med hensyn til demokrati, sier førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold Franck Orban, til VG.

Click here to read the complete article