Friad för våldtäkt får 140 000 av staten

Mannen har erkänt att han var med vid gruppvåldtäkten – och att han kysste kvinnan som utsattes för brottet.

Nu får han 140 000 kronor av staten för att han suttit felaktigt häktad.

En ung kvinna utsattes för en våldtäkt av tre personer i Ludvika i oktober förra året. Minst två av männen våldtog henne. Vilka två har inte kunnat avgöras i rätten, och nu frias alla tre. En av dem får 140 000 kronor av staten i skadestånd för att han suttit frihetsberövad, avslöjar Dala-Demokraten.

Den unga kvinnan hade varit ute på kvällen och mötte de misstänkta våldtäktsmännen när hon var på väg hem.

Förbipasserande räddade kvinnan

De frågade henne om hon hade cigaretter. Då hon skulle fortsätta hemåt, följde männen efter henne. Hon slets in på en bakgård vid Fredsgatan, där hon blev gruppvåldtagen. Förbipasserande hörde hennes skrik och kom till undsättning.

Efter tre månader fick Nationellt forensiskt centrum (NFC) en DNA-träff och två män, 24 och 29 år, greps. Materialet från fimpar på brottsplatsen matchades mot dna-analyser som spaningsledaren Leif Nykvist beslutat kräva in från ett tiotal män som sexuellt trakasserat kvinnor på flera krogar i Ludvika.

En tredje man kunde senare gripas på samma sätt.

Mannen som nu får 140 000 kronor gjorde vissa medgivanden i rätten, skriver Dala-Demokraten. Han var på platsen och han erkände att han kysst kvinnan. Men våldtäkten skyllde han på de andra två männen.

Hovrätten: “Ingen kan fällas”

Kvinnan som utsattes för våldtäkten har också beskrivit en av männen som mer passiv under våldtäkten. Därmed anser hovrätten att mannen inte kan fällas för brottet. Hovrätten menar också att det inte går att bevisa vem som gjort vad och ingen kan därför dömas.

I tingsrätten dömdes alla tre männen till fyra års fängelse för grov våldtäkt, eftersom de ansågs ha agerat i samråd. De skulle också betala ett skadestånd till kvinnan på 166 000 kronor och utvisas fram till år 2026. En av nämndemännen i hovrätten ville fastställa tingsrättens dom.

Click here to read the complete article