Gäng stenattackerade tåg: “Kunde ha slutat i tragedi”

Tåget gick i 130 kilometer i timmen när en ruta i första klass plötsligt small.

Strax därefter följde ett stenregn mot tågets lok och den första vagnen.

– En person satt precis vid rutan som gick sönder, det här hade kunnat sluta riktigt tragiskt, säger Dan Nilsson, driftchef på tågets restaurang.

Kvällståget mellan Stockholm och Göteborg skulle snart anlända till stationen i Alingsås när resan tog en obehaglig vändning. En av rutorna i första klass krossades med en smäll – och fler stenar flög mot vagnen och loket framför.

– Det var många stenar som flög, det smattrade rejält i loket. Vi är ganska övertygade om att det var flera personer som låg bakom detta, berättar Dan Nilsson, driftschef för restaurangen ombord.

200 passagerare

Ombord på tåget fanns omkring 200 passagerare – och en av dem satt precis intill rutan som krossades av två stenar.

– När jag fick se hur nära den här rutan en av våra passagerare satt så blev det obehagligt. Här var det bara tur i oturen att inte innerrutan krossades och någon kom till skada, säger Nilsson.

Han fortsätter:

– Jag tror inte att de här personerna har någon aning om vilken kraft som uppstår när vi kommer i så hög hastighet. De vet inte vilken skada de kan orsaka.

“Flera gånger i veckan”

Stenkastning mot tåget har Dan Nilsson bara varit med om någon enstaka gång tidigare – men att tågtrafiken måste stoppas upp på grund av att obehöriga befinner sig vid spårområdet är desto vanligare.

– Det händer flera gånger i veckan och är ett enormt gissel för oss. Inte nog med att någon kan komma till skada – det stoppar också upp hela tågtrafiken för alla. Det blir en ordentlig cirkus, säger han.

Skandinaviska Jernbanors trafikchef Peter Alsén väntar fortfarande på en rapport om händelsen, men har blivit informerad om den.

– Sådan här händer tyvärr titt som tätt, vi ser allvarligt på det. Händelsen kommer att polisanmälas av oss, säger trafikchefen.

Click here to read the complete article