Han var med och sköt sju bakbundna män

Haisam Sakhanh, 46, var med och avrättade sju bakbundna män i Syrien.

Sen tog han sig till Sverige, lurade Migrationsverket och fick uppehållstillstånd.

Nu har han dömts till livstids fängelse och utvisning.

Avrättningarna i Syrien ska ha genomförts någon gång på våren 2012. Haisam Omar Sakhanh, 46, filmades då tillsammans med en grupp män med vapen, bakom sju män med bakbundna händer. På bilderna är han själv beväpnad med en AK-47. I nästa sekvens skjuts de bakbundna männen ihjäl och slängs ner i ett hål i marken.

Bilder från polisens undersökning visar hela händelseförloppet, och hur de dödade männen läggs i hålet.

I december 2016 åtalades Haisam Sakhanh. I bevisningen ingår omkring tio filmer. På onsdagen föll domen i Stockholms tingsrätt: Livstids fängelse och utvisning med förbud att återvända.


Haisam Sakhanh filmades med en grupp män med vapen, bakom sju män med bakbundna händer.

“Det är bevisat att Haisam Sakhanh i Idlib-provinsen i Syrien tillsammans och i samförstånd/samråd med andra gärningsmän på tid, plats och sätt som åklagaren påstått uppsåtligen berövat livet av sju oidentifierade personer ur den syriska statens styrkor, som tillfångatagits och därmed försatts ur stridbart skick”, skriver tingsrätten i domen.

Försvaret om avrättningarna: De var dömda

Haisam Sakhanh, som är bosatt i Karlskoga, har i förhör erkänt att han var med och sköt de sju männen, men han har förnekat brott. Försvaret har sagt att de sju avrättades i enlighet med lagen eftersom de hade dömts för allvarliga brott.

“Utredningen i målet visar att det inte funnits förutsättningar vid tillfället för att upprätta en domstol som uppfyller krav på att vara oberoende och opartisk och som kunnat uppfylla grundläggande krav på en rättvis rättegång i enlighet med den internationella humanitära rätten”, skriver tingsrätten i domen.

Click here to read the complete article