“Har blivit överraskad över hur illa det är”

Rikspolischefen Dan Eliasson kan inte garantera säkerheten i utsatta förorter runtom i landet.

– Jag har blivit överraskad sen jag blev rikspolischef över hur illa det är i vissa områden på kvällarna, säger han och varnar:

– Om vi inte bromsar den utvecklingen så är jag helt övertygad att inte bara traditionell brottslighet utan också radikalisering och terror kommer att öka i vårt samhälle.

Det var i samband med en paneldebatt om terrorhot som genomfördes i Stockholm under onsdagen på Svensk Juriststämma, som rikspolischefen Dan Eliasson varnade för utvecklingen inom vissa förortsområden i Sverige.

Han nämnde att polisen satt ihop en lista över ekonomiskt och socialt utsatta områden som kan komma att utgöra en grogrund för radikalism.

– Alby, Fittja, Tensta, Rinkeby, Araby, Rosengård, där slits det svenska samhället isär. Och om vi inte bromsar den utvecklingen så är jag helt övertygad att inte bara traditionell brottslighet utan också radikalisering och terror kommer att öka i vårt samhälle, sade han under debatten.

På en direkt fråga om hur många områden det rör sig om, svarade han:

– Vi har identifierat 14 områden där vi konstaterat att samhällsbetingelserna är besvärliga. De är inte “no go”-zoner på något sätt, men vi (polisen, reds anm.) måste använda två bilar när vi åker in där, svarade han.

“Allvarligt bekymrad”

Moderatorn Peter Wolodarski frågade då om polisen har kontroll över dessa områden och kan garantera säkerheten.

– Nej, jag kan inte garantera att säkerheten finns där. Vi har resurser, vi agerar, men jag kan inte garantera säkerheten någonstans. Men i de här områdena så är det besvärligt, svarade Dan Eliasson.

Dagens Nyheter publicerade i tisdags utdrag ur en rapport från polisen där 53 bostadsområden i landet betraktas som extra brottsutsatta.

Efter debatten fick Expressen ett samtal med rikspolischefen. Där utvecklade han sitt resonemang.

– Jag blev allvarligt bekymrad för situationen i en del av de orterna i Stockholm, Göteborg och Malmös utkanter. Den är allvarlig. Det finns kriminalitet där som kraftigt påverkar livssituationen för de boende där. Där måste samhällets insatser öka. Fler måste komma i jobb och utbildning och svensk polis måste komma närmare de områdena också.

Utgör de en grogrund för växande extremism?

– Ja, om vi inte vänder utvecklingen i dessa områden så finns en uppenbar risk att de är en grogrund både för grov organiserad brottslighet och annan brottslighet.

Hur är utvecklingen? Kommer det snart att krävas tre polispatruller för att åka in där, eller är vi snart tillbaka på en igen?

Click here to read the complete article