Hemmelig politirapport: Her er Sveriges farligste nabolag

Multikriminelle herjer fritt, barn bærer våpen, narkotika selges åpenlyst og maskerte grupper steiner politibiler. Slik beskriver svensk politi hverdagen i noen av Sveriges mest lovløse områder, ifølge en politirapport den svenske avisen Aftonbladet har fått tilgang til.

Hele 52 områder eller bydeler i Sverige har havnet på listen over lovløse, farlige og utsatte steder. Det kommer frem i en hemmelig rapport laget av svenskenes svar på Kripos, Nationella operativa avdelningen.

De ulike områdene er delt i tre kategorier: utsatte områder, risikoområder og særskilt utsatte områder. 15 steder havner i den røde kategorien som særlig utsatt, skriverAftonbladet, som har fått tilgang på deler av den hemmelige rapporten som gjelder Stockholms-området.

Stockholm har 20 risikoområder.

Politiet har kartlagt 20 utsatte områder i Stockholm. De fire verste, rødmerkede distriktene i eller rundt hovedstaden er bydelene Hallunda/Norsborg, Husby, Ronna/Geneta/Lina og Rinkeby/Tensta. Tilsammen bor det over 75.000 mennesker i det politiet karakteriserer som verstingbydeler. 1944 av dem er registrert som straffedømt.

Kartleggingen beskriver områdene som nesten lovløse og der kriminalitet foregår åpent. De beskriver vider hvordan nesten ingen tør å vitne i straffesaker om det de ser og gjengir hendelser der politiet angripes og må kjøre flere patruljebiler når de rykker ut til disse stedene.

Oversikt over fordelingen av utsatte områder. Stockholm har 20 av 52 områder i politiets verstingrapport.