Her hentes Grunnloven frem fra skjulestedet

Bli med VGTV inn i det aller helligste

STORTINGET(VG) VG var med da den originale Grunnloven i dag ble hentet ut fra hvelvet for å vises frem for aller første gang på 25 år.

Det er noen hundre meter fra Grunnlovens godt beskyttede gjemmested i Stortingsarkivet til utstillingsmonteren i historisk sal, hvor alle nå kan få se hva de 112 eidsvollsmennene faktisk signerte på for 200 år siden.

Svært få personer sitter med koden og nøklene til hvelvet som beskytter grunnlovsoriginalen. En av dem er stortingsarkivar Egil Borlaug (46), som var den som bar det verdifulle dokumentet frem til utstillingen tirsdag formiddag.

Litt nerver

Stortingsarkivaren innrømmer at han er litt nervøs når han iført hvite hansker blar gjennom dokumentet og fjerner rispapiret mellom sidene før ferden gjennom gangene.

– Det skal ikke mye til for å ødelegge noe, sier han.

Selve spaserturen med den dyrebare lasten i armene, er han mindre bekymret for. Borlaug er stø på foten, og skrinet er ikke tungt, forsikrer han.

– Det er mitt oppdrag å passe dokumentet, men stortingspresidentens verv er mye større og vanskeligere, sier Borlaug.

Ærbødig Thommessen

Vel framme ved monteren venter nettopp stortingspresident Olemic Thommessen (58), som aldri før har sett originaldokumentet.

– Se her, ja! Her ligger den trygt forvart. Det er flott. Man blir helt ærbødig. Jeg kunne nok ha skreket meg til å se Grunnloven før, men jeg er ikke sikker på at jeg hadde fått lov til å ta på den. Den voktes som en relikvie nærmest, og det er det en god grunn til, sier Thommessen til VGTV.

Ekstra spesiell er denne dagen for Thommessen som selv er etterkommer av eidsvollsmannen Johan Collett.

– Det er jeg faktisk! Han var med på å skrive her. Nå deler jeg nok det å ha en forgjenger på Eidsvoll med ganske mange. Det begynner å bli lenge siden.

– Men det er bare du som er Stortingspresident?

– Ja, det er nok riktig, svarer en smilende Thommessen og studerer Johan Colletts signatur.

STOLT: Stortingspresident Olemic Thommessen studerer Grunnloven. Foto: ROGER NEUMANN

Thommessen er stolt over å stille ut Grunnloven under jubileet.

– Det er en opplevelse av noe genuint og flott å kunne vise den frem. Vi feirer 200 år nettopp for dette dokumentet. Det er her det står.

Click here to read the complete article