Hva har skjedd med Ludvig?

Ludvig Løkholm Lewin (33) ville se hvordan folk reagerte hvis han plutselig ble islamfiendtlig. Konsekvensene ble større enn han hadde sett for seg.

− Det mest slitsomme er at folk trekker seg unna meg, sier Ludvig Løkholm Lewin.

Det er tidlig formiddag i Oslo. Om noen få timer skal Ludvig forlate NRK-huset på Marienlyst og ta t-banen ned mot Nesoddbåten. Kanskje vil han tilbringe båtturen ute på dekket, selv om det egentlig er litt for kaldt. Det kan jo hende han møter noen han kjenner.

− Jeg kan ikke gå på fest lenger. Det er hyggelig i starten, men når folk har fått i seg en viss mengde alkohol… da kommer harmen og sinnet fram.

De siste ukene har Ludvig holdt på med et ytterst hemmelig prosjekt. Et prosjekt som har ført til opprivende diskusjoner, ensomme lunsjpauser på jobben og søvnløse netter. Et prosjekt som har preget livet til Ludvig og hans nærmeste i mye større grad enn han trodde på forhånd.

− Tanken var at jeg skulle bli en muslimhater. Eller en høyreekstrem, sier Ludvig.

− Og jeg er veldig overraska over hvor kort tid det tok før folk snudde ryggen til meg. Nå er jeg helt alene.

P3 Dokumentar på TV

– Dokumentarserie som speiler ung, norsk virkelighet.

– Totalt fem episoder. Ludvigs prosjekt vises i en av dem. Denne dokumentaren er fremdeles under arbeid.

– Kommer på TV og nett til høsten.

Radikaliseringsprosessen

Ideen tok form allerede i januar. Hva ville skje hvis Ludvig gjennomgikk en radikaliseringsprosess, uten å fortelle noen om det? Det virket som et spennende prosjekt. Særlig med tanke på at Ludvig i utgangspunktet befinner seg det han selv beskriver som et «politisk korrekt miljø».

− Jeg er selv en politisk korrekt fyr. Jeg jobber som journalist i statskanalen, hvor jeg har politisk korrekte kolleger. Jeg omgås politisk korrekte venner og har en politisk korrekt familie. Alle har reagert veldig sterkt – og veldig fort – på radikaliseringen.

Ludvig er en av reporterstemmene i P3 Dokumentar på radio, og til høsten blir han P3-dokumentarist på skjermen også. En av de kommende TV-dokumentarene vil følge ham gjennom hele prosjektet – fra den spede start til den siste, tunge uka. Ludvigs utvikling har ikke vært tilfeldig.

− Myndighetene har sendt ut et skriv til alle kommuner, som lærere og andre kommunalt ansatte har fått. Det er en liste over hvilke tegn man skal se etter når man mistenker at noen er i ferd med å radikaliseres. Jeg ville se hvordan omgivelsene mine reagerte hvis jeg tok til meg alle disse bekymringstegnene.

– Jeg vet at det er en del som bevisst overser meg. De ser en annen vei.

Ludvig fikk hjelp av forfatter og journalist Øyvind Strømmen, som har kartlagt og studerte det høyreekstreme nettmiljøet i Norge. Han fortalte Ludvig hvordan en radikaliseringsprosess kan se ut i praksis – hvordan han burde ordlegge seg og oppføre seg i møte med andre. Og hvordan han burde sette i gang alt sammen.

− Det aller første jeg skulle begynne med, var «oss og dem»-argumentasjon.

«Kødder du?»

De første artiklene han publiserte på Facebook får forholdsvis lite oppmerksomhet. Ingen kommentarer, kanskje et par likes. Så, 12. april, får pipa en annen låt.

«Dette sier en del om hvilke holdninger de tar med seg. Sånn vil ikke jeg ha det i Norge», skriver Ludvig. Artikkelen han deler tar for seg en undersøkelse fra det muslimske miljøet i Storbritannia, gjennomført på oppdrag for Channel 4. Over 50 prosent av respondentene har svart at sex blant homofile bør være ulovlig.

Facebook-vennene til Ludvig reagerer med avsky og tvil: «Er dette kødd? Kødder du?».

Click here to read the complete article