Ikke din jobb å undersøke trygdesvindel

Politiet i den tyske delstaten Niedersachsen har i januar etterforsket en rekke saker hvor ca. 300 asylsøkere, for det meste fra Sudan, til sammen skal ha svindlet til seg millionbeløp i ekstra sosialstøtte ved å opptre med flere forskjellige identiteter.

Allmennkringkasteren Norddeutscher Rundfunk (NDR), som først omtalte saken ved årsskiftet, opplyser nå at asyletaten i delstaten, som har hatt ansvar for utbetaling av sosialstøtten, anklages for å ha prøvd å dekke over svindelen. Ansatte som har varslet om mistenkelige forhold, skal ha blitt bedt om å se en annen vei.

Die Welt skriver:

NDR-programmet Hallo Niedersachsen fortalte om en kvinnelig ansatt som i ett år hadde arbeidet som vikar i delstatens asyletat. Hun og en kollega skal ha lagt merke til trikset som ble benyttet av asylsøkere fra Sudan. Disse skal ha registrert seg flere ganger med forskjellige navn i forskjellige byer for å svindle til seg støtte.

Ifølge NDR la den kvinnelige medarbeideren frem saksmapper hvor den samme personen kunne ses på forskjellige bilder. Da hun viste dette materialet til en overordnet, skal den sistnevnte ha bedt henne om å legge mappene på plass i kjelleren. En annen midlertidig ansatt i asyletaten fortalte til Braunschweiger Zeitung at ledelsen ikke ville foreta seg noenting med beviser på trygdesvindel. De ansatte skal også ha blitt fortalt at det ikke var deres jobb å drive undersøkelser av trygdesvindel.

Click here to read the complete article