Island drar tillbaka EU-ansökan

Island har officiellt dragit tillbaka sin EU-ansökan, och därmed grusat unionens förhoppningar om att trots eurokrisen framstå som en åtråvärd politisk och ekonomisk klubb för rika västnationer.

BRYSSEL ”Islands intressen tjänas bättre utanför den Europeiska unionen”, skriver Islands utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson i ett brev adresserat till både EU-kommissionen i Bryssel och till Lettland, som just nu håller i EU:s ordförandeskapsklubba. På torsdagskvällen blev det officiellt att Island strukit sig själv från listan över EU-kandidater.

Island ansökte om EU-medlemskap år 2009, efter att den isländska kronan på bara några månader devalverats med 70 procent och statsskulden fyrdubblats, som ett sätt att återupprätta landets ekonomiska trovärdighet. Året därpå valde islänningarna en EU-orienterad regering, och anslutningsförhandlingarna mellan Bryssel och Reykjavik förutspåddes bli rekordsnabba: 18 månader.

Men efter att förhandlingarna förvandlats till häftiga gräl om det för Island så viktiga fisket, och, framför allt, efter att eurokrisen började eskalera just som Islands egen ekonomi reste sig, så vände islänningarna återigen EU ryggen. För två år sedan fick ön en ny regering som lovade att dra tillbaka EU-ansökan.

Att Island är ute ur leken innebär inte att något av de kvarvarande EU-kandidatländerna – Turkiet, Makedonien, Serbien och Montenegro – kan hoppa upp några pinnar på förhandlingsstegen. Jämfört med Island, som redan har infört de flesta av EU:s marknadsregler och tillfullo lever upp till unionens demokratikrav, så har dessa fyra många reformer kvar innan de kvalificerar sig till EU.

Click here to read the complete article