Källor till SVT: Ingen vill bygga ny polisstation i Rinkeby

Bygget av den nya polisstationen i Rinkeby har dragit ut på tiden. Enligt källor till SVT Nyheter har det inte kommit några anbud eftersom flera stora byggföretag inte vill ta jobbet av säkerhetsskäl.
– Det är alldeles för farligt att bygga en polisstation i området, säger flera poliser som vill vara anonyma till SVT Nyheter.

Trots problem med gäng, skottlossningar och annan kriminalitet i södra Järvaområdet, i nordvästra Stockholm, så saknas en polisstation i Rinkeby. Den gamla stationen stängdes våren 2014 och ett år senare togs beslut att bygga en ny station med plats för 240 poliser.

Den skulle ha öppnat till sommaren, men bygget har fortfarande inte startat och ett nytt polishus kan stå klart tidigast 2019.

Anses farligt

Stationen ska ligga i en fastighet som tidigare inrymt ett ålderdomshem, men inga anbud på bygget har inkommit. Slutdatumet för upphandlingen har därför förlängts i flera omgångar. Enligt källor till SVT Nyheter anser flera stora byggföretag att det av säkerhetsskäl är problematiskt att få jobbet gjort.

– Det är alldeles för farligt att bygga en polisstation i området, säger flera poliser som vill vara anonyma till SVT Nyheter.

– Det måste vaktas dygnet runt. Det handlar både om risk för stölder men också hot mot personalen som ska jobba på bygget.

När SVT Nyheter frågar polisens upphandlingsenhet hänvisar man till sekretess.

– Jag kan inte uttala mig för det är en pågående upphandling säger Göran Strömberg på Polismyndigheten till SVT Nyheter.

”Svår situation”

Fastigheten ägs av allmännyttiga Familjebostäder, men de vill inte heller kommentera bygget dragit ut på tiden.

– Vi kan inte kommentera pågående upphandlingar säger kommunikationschef Erica Lawesson till SVT Nyheter.

Imamen och medborgarvärden i Rinkeby-Kista, Muhammed Hagi Farah, anser att förseningen är mycket olycklig.

Click here to read the complete article