Kirkeangrep i Kairo: Minst 25 drept

Da presten skulle avslutte søndagsmessen i den koptiske kirken eksploderte bomben og tok livet av rekke kirkegjengere i den egyptiske hovedstaden.

Minst 25 kirkegjengere er drept og ytterligere 30 såret i et bombeangrep under søndagsmessen ved Sankt Markus-katedralen i den egyptiske hovedstaden, melder Al Arabiya.

Eksplosjonen fant sted ved 10-tiden i Sankt Peterskirken i samme kompleks som katedralen. Messen var i ferd med å avsluttes da bomben eksploderte ved seksjonen for kvinner i kirken, skriver Reuters.

Flerparten av ofrene skal være kvinner og barn, og sikkerhetskilder oppgir til lokale medier at det var en innretning med omtrent 12 kilo sprengstoff som ble detonert.

Ishaq Ibrahim, en menneskerettighetsarbeider som fokuserer på kopternes situasjon i Egypt, skriver på Twitter at flere nå demonstrerer mot regimet til tidligere general Abdel dateh al-Sisi utenfor kirken.

– Dette er det verste enkeltangrepet mot kristne i Egypt i moderne tid, sier Lars Akerhaug. Han er forfatteren bak boken «En siste jul i Kairo», som behandler temaet om hvordan kristne er i ferd med å presses ut av Midtøsten – kristendommens vugge.

<p>ÅSTEDET: Slik så det ut inne i den kristne helligdommen i kjølvannet av eksplosjonen som tok livet av over 20 kirkegjengere.</p>
ÅSTEDET: Slik så det ut inne i den kristne helligdommen i kjølvannet av eksplosjonen som tok livet av over 20 kirkegjengere.

– Hvilke følger vil dette få for den kristne minoriteten i Egypt?

– Dessverre tror jeg dette gir ytterligere insentiver for kopterne til å forlate Egypt. Slike angrep skaper enorm uttrygghet for de kristne, som ikke kan praktisere sin tro i eget land.

Siden den egyptiske revolusjonen i 2011 hvor den folkevalgte islamske presidenten Mohamed Morsi kom til makten har angrepene mot landets kirker økt kraftig.

Morsi ble avsatt til fordel for Abdel Fattah al-Sisi i 2013 med stor støtte fra det koptiske minoriteten, som  likevel fortsatte å være gjenstand for gjentatte angrep.

– Han ble sett på som de kristnes redningsmann, men hverken han eller noen andre har evnet eller hatt vilje til å beskytte minoriteten. Situasjonen har kun forverret seg, sier Akerhaug.

<p>DØDSBUDSKAPET: En slektning av de rammede står utenfor den koptiske kirken hvor minst 25 mennesker ble drept søndag.</p>
DØDSBUDSKAPET: En slektning av de rammede står utenfor den koptiske kirken hvor minst 25 mennesker ble drept søndag.

Dødelig fredagsangrep

Fredag ble seks politifolk og en sivil person drept i to separate bombeangrep i den egyptiske hovedstaden.

Det dødeligste angrepet fant sted utenfor en kontrollpost nær en moské i Talibya-distriktet. Sprengladningen var plassert i en søppelkontainer og tok livet av to offiserer, en politimann og tre vernepliktige.

Den militante opprørsgruppen Hassam-bevegelsen har påtatt seg ansvaret for fredagens angrep, men det er ikke kommet noen opplysninger fra offentlig hold om hvem som står bak.

Artikkelen fortsetter under bildevinduet!

<p>SIKKERHETSOPPBUD: Lokale sikkerhetsstyrker står samlet utenfor Sankt Markus-katedralen i den egyptiske hovedstaden søndag, kort tid etter at en koptisk kirke i samme kompleks ble angrepet.</p>
SIKKERHETSOPPBUD: Lokale sikkerhetsstyrker står samlet utenfor Sankt Markus-katedralen i den egyptiske hovedstaden søndag, kort tid etter at en koptisk kirke i samme kompleks ble angrepet.

Click here to read the complete article