Kriminologen: ”Det här har vi vetat sedan 1974”

En polis med hög befattning i Örebro skrev ett inlägg på sitt privata sociala medier-konto där han bland annat pekade ut invandrare som överrepresenterade inom den brottskategori han utreder. Nu har han blivit polisanmäld.
– Han slår in öppna dörrar. Så säger kriminologen Jerzy Sarnecki om polismannens uppmärksammade inlägg i sociala medier.

Det var i helgen som en polis med hög befattning i Örebro skrev ett inlägg på sitt privata sociala medier-konto där han bland annat pekade ut invandrare som överrepresenterade inom den brottskategori han utreder.

”Dåligt fungerande integration”

Men att invandrare är överrepresenterade bland brottsmisstänkta är inget nytt, menar kriminologen Jerzy Sarnecki.

– Han slår in öppna dörrar. Det har vi vetat sedan 1974 och det har gjorts 24-25 undersökningar på området, säger han och fortsätter:

– Det blir först intressant när man tittar på orsaken, och forskning visar att huvudproblemet inte är vilka länder man kommer från utan hur man lever när man kommit till Sverige. Till exempel den gigantiska arbetslösheten och dåligt fungerande integration.

”Dåligt underbyggda inlägg”

Sarnecki ställer sig även kritisk till andra delar i inlägget som han menar är dåligt underbyggda. Främst till den del där polismannen skriver: ”Våra pensionärer går på knäna, skolan är ett enda kaos, sjukvården är ett inferno, polisen har totalhavererat etc etc”

– Att det skulle vara invandrarnas fel har han inget belägg för. Invandrare är nästan lika överrepresenterade bland svenska läkare som bland personer misstänkta för brott. 30 procent av alla läkare i Sverige är ju invandrare, säger Jerzy Sarnecki. Också bland anställda i åldringsvården är invandrarna kraftigt överrepresenterade.

Click here to read the complete article