Krise i Malmöskolen: vold, mishandling og seksuell trakassering

Alle elevene ble sendt hjem fra Värnhemsskolan i Malmö i dag. Det pågikk flere slagsmål samtidig, en elev ble sendt til sykehus. På en annen skole slår foreldre alarm om at barn ned til seks års alder blir mishandet og seksuelt trakassert.

Malmös egen lokalavis kjører store overskrifter under vignetten «KAOS I MALMÖS SKOLOR».

Politi ble tilkalt, skolen ble stengt og 1500 elever ble sendt hjem. Det er ikke sikkert skolen åpner igjen mandag, oppgir områdesjef for gymnasene Edward Jensinger:

Hur många elever som bråkade är ännu inte klarlagt, inte heller om det bara var killar som bråkade eller om det också var tjejer med. En elev fick åka till sjukhus, men ska inte ha några större skador.
– Han är där med skolsköterskan för omplåstring, säger Edward Jensinger.
– Tre personer uppger att de råkat illa ut i bråket, säger polisens informatör Kim Hild.

Det står ikke bedre til på Johannesskolan. 6-åringer blir mishandlet og utsatt for seksuell trakassering, forteller foreldre til Sydsvenskan. Og det er ikke bare enkeltepisoder, avisen har snakket med mer enn tjue foreldre.

Deras barn går i förskoleklass och är alltså sex år gamla. Alla berättar samma sak. Barnen blir misshandlade och sexuellt trakasserade av andra elever. Det är kaos och stök – både på lektionerna och på rasterna.
– Min dotter blir misshandlad dagligen. Det är knytnävar det handlar om, säger Arber Baqaj.
– Vi är rädda för våra barns säkerhet. Det är slagsmål dagligen, säger Sebastian Nasser.

Gymtimer har blitt avlyst – både som straff og fordi man ikke har kunnet garantere for barnas sikkerhet. Flere barn flytter fra skolen. Det er ikke så vanskelig å forstå når man hører hva foreldrene forteller:

En annan pappa på skolan, som vill vara helt anonym för att skydda sin dotter, berättar att hon har blivit misshandlad på skolan under flera år.

– Pojkar hotar att de ska våldta henne. Säger att deras pappor ska knulla henne. Kallar henne hora. Frågar vad hon har för religion, säger han.
Varför det?
– De anser inte att hon är tillräckligt muslimsk.
Ni är muslimer?
– Ja. Och det här sker framför lärarna. Ingen sätter stopp för det, säger han.

Rektor på Johannesskolan Maria Berben Lidén forstår ikke hva foreldrene snakker om. Hun deler ikke deres inntrykk av skolen.
– Definitivt inte. Men det förekommer konflikter. Framför allt i de lägre åldrarna. Det jobbar vi systematiskt med, säger hon.
Överdriver föräldrarna?
– Jag har inte pratat med dem, så det kan jag inte svara på. Det handlar ju mycket om att barnen är deras egna små juveler och självklart vill man att det ska vara bra för ens barn. Det jag har hört är att det finns en mentalitet hos vissa föräldrar att uppmuntra barnen att slå tillbaka. Då blir det jättesvårt för oss att jobba med detta, säger Maria Berben Lidén.
Skolinspektionen har satt i gang en omfattende granskning av Malmös skoler. Mange skoler får besøk, et titall er allerede ferdiggransket.
Click here to read the complete article