Kvinner i flere svenske bydeler tør ikke å gå ute om kvelden

Mange av innbyggerne i flere innvandrertette bydeler i Sverige risikerer å bli trakassert av islamister eller kriminelle, bekrefter både svensk politi og kvinnesaksforkjemper.

Nalin Pekgul bor i bydelen Tensta i Stockholm, et område hvor svensk politi innrømmer at de er i ferd med å miste kontrollen, hvor bydelen forandrer seg etter lunsj og blir et sted hvor selv ikke parkeringsvaktene tør å gi bøter, og hvor kvinner risikerer å bli trakassert og spyttet på.

Pekgul mener kvinnenes situasjon i dagens Tensta er verre enn i Kurdistan for 50 år siden.

– Den friheten mine tanter hadde i Kurdistan på 60- og 70-tallet, har ikke jeg i Tensta i Sverige i 2016. De kunne kle seg som de ville, mens her går nå moralens voktere rundt i bydelen og spytter på dem som går i korte skjørt, forteller Pekgul.

Hun er en av Sveriges mest kjente innvandrere og forkjemper for kvinners rettigheter. Hun var den første muslimen som ble valgt inn i Riksdagen, som representant for Socialdemokraterna. I mange år var hun også leder for kvinneforbundet i Arbeiderpartiets svenske søsterparti.

Fakta om Nalin Pekgul

  • Født i Tyrkia i 1967 og innvandret til Sverige sammen med familien i 1980, da hun var 13 år gammel.
  • Representant for Socialdemokraterna i Riksdagen i Sverige, den svenske nasjonalforsamlingen, i 1994-2002.
  • Leder for Sveriges socialdemokratiska kvinnoförbund i 2003-2011.
  • Har i dag trukket seg ut av politikken og jobber som sykepleier.
  • Bor i Stockholm-forstaden Tensta, som er ett av områdene politiet regnes som spesielt utsatt, hvor kriminelle nettverk har stor makt.
  • Har gitt ut boken «Jag är ju svensk» sammen med ektemannen Cheko Pekgul. Boken handler blant annet om økende motsetninger mellom islamister og sekulære muslimer.

Nå har hun trukket seg ut av politikken og gir få intervjuer. Hun gjør likevel et unntak for NRK når vi besøker hennes bydel Tensta i Stockholm.

Mener situasjonen er forverret

Tensta er én av over 50 bydeler politiet i Sverige har blinket ut som spesielt utsatte områder. Der har det utviklet seg parallellsamfunn, hvor det er lokale regler som gjelder, og hvor kriminelle nettverk har stor makt.

Pekgul hevder at også «moralpolitiet» er sterkt til stede i mange av disse bydelene.

– En jente som gikk med jeans – og som hadde sjal og kåpe på også – opplevde at en fra samme land som henne, sa til henne: «Hei du, jente, hvorfor går du naken?». Bare fordi hun hadde jeans, sier Pekgul.

– Mye har forandret seg siden jeg kom hit som barn i 1980. Da kunne jenter gå i shorts og korte skjørt, og vi kunne gjøre som vi ville. Religionen hadde overhodet ingen plass. Min mamma var en av få som ba og gikk med sjal, og syntes religionen var viktig for henne.

– Finnes det et organisert moralpoliti her?

– Absolutt, de sier det åpent. Det var et stort møte her i bydelen for litt siden. Da jeg passerte, hørte jeg en taler som sa: «De går i våre gater med sine korte skjørt og forulemper oss.»

Ifølge Pekgul er det få kvinner som tør å gå ute i Tensta om kvelden.

– Det er delvis fordi de kriminelle tar over sentrum. Enten er det de kriminelle, eller så er det de islamistiske kreftene. Man vet ikke hvordan man blir behandlet, så jeg forstår at folk er redde for å gå ute om kvelden. Det er jeg også, sier Pekgul.

Click here to read the complete article