Kvinner og barn søker asyl fra mannlige medasylanter, men hvor skal de og vi andre gjøre av oss hvis disse mennene får asyl?

Kvinnelige asylsøkere søker asyl fra tyske asylmottak på grunn av voldelige, mannlige asylsøkere. Eksperter sier at problemet delvis skyldes menns manglende evne til å akseptere fri- og rettighetene deres kvinner, døtre og søstre får i Vesten. Problematikken er kjent fra flere asylmottak, som i Sverige, hvor myndighetene etter flere voldektsforsøk, seksuelle overgrep mot barn, mishandling, drapstrusler og trakassering i 2015/2016 vurderte å innføre egne asylmottak for kvinner.

Noen asylsøkere begynner tidlig. De er angivelig nødt til å søke beskyttelse under asylinstituttet i Europa, men benytter likevel beskyttelsen til å overfalle, begå vold eller voldtekter mot og skape generell utrygghet for sine egne kvinner og øvrige omgivelser, melder Daily Mail.

Fra Tyskland meldes det nå at et økende antall kvinnelige asylsøkere oppsøker landets krisesentre for beskyttelse mot sine egne ektemenn og andre slektninger. I og rundt Stuttgart ble det rapportert om 105 voldtekter, overfall og ran mot kvinner og 77 tilfeller av det samme mot barn på asylmottak i 2015, men lokalmyndighetene innrømmer at antallet ikke-rapporterte saker er betydelig høyere.

I 2015 måtte 50 kvinner og 58 barn flykte fra voldelige ektemenn og aggressive medlemmer av svigerfamilien til et krisesenter i byen Heidelberg. Samtidig måtte mer enn 135 kvinner og 155 barn avvises fordi det ikke var plass til dem. I byen Giessen nær Frankfurt mottok politiet anmeldelser om voldtekt og andre former for seksuelt misbruk fra 15 kvinner i en og samme mottaksleir. I delstaten Sachsen-Anhalt finnes det ingen offisielle tall, men 20 krisesentre har åpnet dørene for å gi beskyttelse til misbrukte kvinner og barn. Talsperson for et uavhengig nettverk av krisesentre i Baden-Württemberg Sylvia Haller sier: – Ansatte ved asylmottak spør i økende grad om sikre steder for kvinner og barn.

Ifølge et tysk pressebyrå gjelder dette særlig kvinner og barn fra Syria, Afghanistan og Irak; de blir slått, undertrykket eller sendt på «rundgang blant andre menn». Eksperter sier at problemet delvis skyldes mannlige asylsøkeres manglende evne til å akseptere friheten deres koner, døtre og søstre får i Vesten. I landene de kommer fra blir kvinner ofte sett på som eiendom man kan bruke og misbruke som man vil og «kultursjokket» når kvinner viser uavhengighet for første gang leder ofte til vold.

For kort tid siden ble en syrisk asylsøker dømt til fengsel på livstid for drapsforsøk etter å ha kastet sine tre små barn ut av et vindu i andre etasje på asylmottaket han bodde fordi han var sint for «uavhengigheten» hans kone hadde utvist siden de kom til Tyskland.

Rådgivingssenteret for unge kvinner i fare for tvangsekteskap eller æresvold, Yadav, i Stuttgart mener at antallet slike saker vil øke i årene som kommer. Tidligere i år tvang den allerede registrete økningen av seksuelt misbruk av kvinner og barn på tyske asylmottak Angela Merkels regjering til å bevilge 1,6 milliarder kroner for å bekjempe uvesenet.

Familiedepartementet vil nå bevilge penger for å finansiere et prosjekt som skal gi bedre beskyttelse til sårbare asylsøkere. Prosjektet inkluderer en omorganisering av asylmottak for å sørge for mer privatliv for kvinner og mindreårige.

Tysk politi har lenge varslet om økende misbruk, voldtekter inklusive, men i den ladede politiske atmosfæren som omgir hele asylspørsmålet i Tyskland har problemet i all hovedsak forblitt uadressert.

‘Unfortunately we know that children and women in the camps are not safe from abuse and sexual assault. That’s why we have to make sure that they’re protected,’ said junior minister Ralf Kleindiek.

‘Not only measures regarding staff, but also structural measures have to be implemented such as lockable accommodation units and separate sanitary facilities.

‘For the children and adolescents we also need designated rooms to enable play and learning.’

Part of the scheme to clamp down on sex abuse involves working wth experts from UNICEF to train staff in how to deal with the problem at over 100 centres.

Around three million pounds of the total amount available will be spent on constructing specialist centres to provide counselling for survivors of rape and torture.

The government has also formed a government working group in a bid to solve the problem of child marriages.

Tyskland er ikke alene. I juni ble det kjent at svenske myndigheter etter flere voldektsforsøk, seksuelle overgrep mot barn, mishandling, drapstrusler og trakassering vurderte å innføre egne asylmottak for kvinner.

Det er ikke bare «egne kvinners» fri- og rettigheter disse mennene ikke aksepterer og/eller respekterer. Tilfellene av trakassering, overfall, voldtekter og det som verre er har etterhvert blitt mange.

Fra Vesteuropa renner det nå nesten daglig inn meldinger om seksuelle overgrep begått av mannlige asylsøkere. Fra før var masseovergrepene i Köln og en rekke andre europeiske byer kjent, så fulgte avsløringen av massive og gjennom år gjentatte seksuelle gjengovergrep på svært unge jenter på den kommunale ungdomsfestivalen We are Stockholm av det som i all hovedsak beskrives som «ensamkommande flyktningbarn» (EMA). Atferden manifesterte seg også på sommerens festivaler i både Sverige og Danmark.

Etter masseovergrepene i Köln, Kalmar, We are Stockholm og de tallrike meldingene om overgrep i offentlige svømmehaller, kartla svensk politi den nasjonale tilstanden med “seksuella ofredande” – seksuell trakassering – blant unge. Den svenske politirapporten opplyser også om at fransk politi har rapportert om tilsvarende hendelser i Paris nyttårsaften (side 9.) som minner om det som utspilte seg i Köln. Og rapporten slår fast at det er en fellesnevner når det gjelder seksualforbrytelser som utføres av grupper i det offentlige rom og i ditto svømmehaller: det dreier seg i all hovedsak om unge menn og ungdommer som søker eller nylig har fått asyl i Sverige (side 3.).

I 2015 ble 22 år gamle Alexandra Mezher, som var alene på jobb på et mottak for enslige mindreårige asylsøkere – som overveiende er unge menn i 17-årsalderen – drept av en angivelig 15 år gammel, men som i realiteten er langt eldre, asylsøker i Sverige. Landet opplevde også en bølge av overfall og seksuelle overgrep på jenter og kvinner på åpen gate etter nyttår. Bare i Östersund var det åtte grove overfall som inkluderte voldtekt, voldtektsforsøk og mishandling på drøyt to uker. I samtlige tilfeller er gjerningsmennene beskrevet som “mørkhudede”, i flere av tilfellene har det også vært flere gjerningsmenn som gav seg på offeret. En identifisert gjerningsmann var bosatt på et asylmottak. Et foreløpig høydepunkt er den hårreisende gruppevoldtekten på en funksjonshemmet kvinne på øya Gotland. En 33 år gammel kvinnelig rullestolbruker ble gjengvoldtatt i flere timer av fem ukjente menn i 20-årene, som alle skal være asylsøkere. De ble imidlertid sluppet fri og fraktet til fastlandet da stemningen blant befolkningen på øya ble særdeles aggressiv.

I Danmark har jenter og kvinner opplevd stadig større utrygghet og flere fysiske krenkelser i småbyene Thisted, Haderslev og Sønderborg. På disse stedene etablerte danske myndigheter asylleire og det fikk de lokale kvinnene bokstavelig talt føle på pelsen da mannlige beboere ved mottakene forfulgte og grafset på dem.

Ikke bare det, men det er blitt rapportert om samme type atferd på barneskoler hvis lokaler også brukes til språkundervisning av enslige, mannlige asylsøkere i de øvre tenårene og tjueårsalderen. Det samme er tilfelle i Norge. I februar 2016 ble det kjent at to mindreårige asylsøkere ved skolen i Ulsteinvik ble etterforsket for seksuelt overgrep mot en annen elev. Kommunen reagerte kontant og tok alle 26 enslige asylsøkerne mellom 15-18 år ut av ungdomsskolen. Den observerte atferden skapte stor frykt i den lille kommunen.

I september ble en kvinnelig ansatt på mottaket for mindreårige asylsøkere i Kyrksæterøra overfalt og forsøkt voldtatt på jobb. Offeret fikk ikke store oppfølgingen av mottaksgiganten Hero, mens gjerningsmannen – NRKs benevnelse, ikke min; vi snakker jo visstnok om flyktningebarn her – ble sluppet løs etter noen timer, og kjørt tilbake til kvinnens arbeidsplass hvor han kunne gå fritt rundt. Han er nå flyttet til et annet mottak i landet. 

I november meldte Tønsberg Blad at tre mannlige asylsøkere ved akuttmottaket Oslofjord Convention Center (OCC) antastet ett barn og to tenåringsjenter. En jente på under 13 år ble befølt i en butikk, mens to tenåringsjenter ble forsøkt holdt igjen under ferdsel på hhv. sykkel og moped. Ordfører Erland Larsen i Stokke og ordensjef i Vestfold-politiet Frank Gran bekreftet at det hadde vært minst tre hendelser hvor mannlige asylsøkere hadde skremt unge jenter i området. Det dreier seg om et kulturbetinget kvinnesyn, sa Gran. De tre asylsøkerne ble bare flyttet til et annet mottak. Folkebladet meldte at to menn fra asylmottaket på Setermoen i Bardu via Facebook hadde kommet med seksuelle tilnærmelser til flere barne- og ungdomsskolejenter. Noen av jentene skal også å ha blitt forfulgt av mennene når de har beveget seg utendørs i sitt eget lokalsamfunn. Politiet uttalte at det dreide seg om to eller tre menn og at de visste hvem den ene var. Rett før meldte Altaposten at en 12 år gammel jente var blitt antastet både verbalt og fysisk av to unge menn bosatt på Heros nyoppstartede asylmottak for enslige mindreårige i Bossekopp i Alta. De to mennene fulgte etter 12-åringen, kom med bemerkninger og tok etter hvert også fysisk tak i henne. Trakasseringen ble heldigvis avbrutt av et vitne. Etterforskningen fant frem til to 16 år gamle gutter, og Heros ansatte besluttet sammen med UDI å flytte guttene til et annet mottak.

I april 2016 gikk politiet i Oppland ut og rådet jenter til å være forsiktige med gå ute alene på kveldstid. Det skjedde etter rapporter om et titalls tilfeller av seksuell trakassering bare siden nyttår. Samtlige gjerningsmenn/guttene var av utenlandsk opprinnelse. En asylsøker i begynnelsen av 20-årene gikk igjen i tre av sakene.

Siste nytt på denne fronten er dommen mot fire syriske asylsøkende slektninger, som mishandlet, torturerte og voldtok en 19 år gammel mannlig asylsøker fra Libanon. Detaljene er så groteske at man knapt nok orker å lese dem. Den eldste asylsøkeren, som er antatt å være hovedmannen, er i tillegg tiltalt for grov vold mot sin ti måneder gamle sønn og 24 år yngre kone, som han skal ha skamklipt, stukket med saks og bitt. Spedbarnet fikk et knyttneveslag i hodet.

Click here to read the complete article