Liv eller død for Asia Bibi

Asia Bibi var første kvinne som ble dømt til døden for blasfemi i Pakistan. I morgen bestemmer høyesterett om hun får leve.

Det som begynte med en krangel om en slurk vann, er blitt en av verdens mest omtalte blasfemisaker. Den kristne fembarnsmoren Asia Bibi arbeidet ute på markene i 2009 da muslimske kvinner nektet henne å drikke av samme vann som dem. Den opphetede diskusjonen endte med at hun ble anklaget for blasfemi og arrestert.

Asia Bibi har hele tiden avvist blasfemianklagene. I 2010 ble hun likevel dømt til døden for blasfemi. Fire år senere tapte hun ankesaken i en domstol i Lahore. I fjor fikk hun nytt håp da pakistansk høyesterett midlertidig satte dødsdommen til side og innvilget henne en ny anke.

Når denne anken behandles torsdag, settes punktum i saken mot Asia Bibi. Taper hun, blir hun den første kvinnen som blir henrettet under Pakistans omstridte blasfemilover. Men får hun medhold, er hun en fri kvinne. Da vil hun trolig forsøke å komme seg ut av landet sammen med familien sin så fort som mulig.

Støttespillerne velger å være optimistiske. Advokaten hennes, Saif Ul Malook, mener at sjansene er store for at hun blir frikjent. At Høyesterett faktisk grep inn og innvilget en ny anke, blir av mange tolket som et positivt signal.

Juristorganisasjonen American Center for Law and Justice påpeker dessuten at det er gjort en rekke feil underveis i saken. Det skal være dokumentert at bevisene mot henne var manipulert og at den første siktelsen ble levert fem dager for sent. Det er også en svakhet ved saken at aktoratets hovedvitne er en imam som ikke var til stede da den påståtte blasfemiske uttalelsen falt. Videre skal Asia ha blitt tvunget til å tilstå mens hun sto foran en mobb på flere hundre muslimer.

Nettopp reaksjoner fra mobben er det støttespillerne hennes frykter aller mest. – Jeg er redd for at saken skal utløse massive protester og vold fra ekstremistiske krefter, sier Sajid Christopher Paul, leder av den pakistanske menneskerettighetsorganisasjonen Human Friends Organization, i en melding til Dagen. Han mener at Asia Bibis liv vil være i stor fare i Pakistan, selv om hun blir frikjent.

Ingen blasfemidømte er blitt henrettet i Pakistan så langt, men flere hundre er blitt drept ved at folk har tatt loven i egne hender. Mer enn 20 er blitt drept mens de har sittet i varetekt, noen ble enda til drept av sine egne vakter. Andre er blitt drept av voldelig mobb eller skutt fra bil etter at de er blitt frikjent. Hvor sensitivt spørsmålet om blasfemi er i Pakistan ble tydelig for all verden da guvernøren i Punjab, Salmaan Taseer, ble drept av sin egen livvakt i januar 2011. Taseer hadde jobbet for å få Asia Bibi benådet. Drapsmannen ble hyllet av radikale grupper for ugjerningen.

Pakistans blasfemilovgivning blir fordømt internasjonalt. Kritikerne mener at lovene blir misbrukt både til å forfølge religiøse minoriteter og som hevn i lokale oppgjør. En påstand om blasfemi er alt som skal til for å sette en motstander ut av spill – og bak lås og slå.

En rekke tunge aktører støtter Asia Bibi i hennes kamp for å renvaske seg, deriblant Amnesty International, Human Rights Watch, Den amerikanske trosfrihetskommisjonen og Open Doors. I Norge har Stefanusalliansen engasjert seg gjennom sin pakistanske samarbeidspartner Human Friends Organization. Norsk-pakistanske Shabana Rehman Gaarder oppfordret i en kronikk i Aftenposten i 2010 Norge til å gi familien asyl.

Den store, internasjonale oppmerksomheten er til stor hjelp, mener Sajid Christopher. Han mener at både det gode vaktholdet rundt Asia i fengselet og den positive utviklingen i saken skyldes denne oppmerksomheten.

Spørsmålet nå er om pakistanske myndigheter står opp mot det voldsomme presset fra islamister som ønsker å se Asia Bibi død.

– Pakistan bør gjøre det ytterste for å gjenopprette tiliten til at de kan, og vil, beskytte sine egne minoriteter, sier menneskerettighetsrådgiver Kristin Storaker i Stefanusalliansen i en pressemelding.

For Asia Bibis ektemann, Ashiq Mashih, og døtrene kan morgendagen bli slutten på et over seks år langt mareritt. De har levd i dekning siden konen og moren ble arrestert.

– Jeg har stor tiltro til Høyesterett og jeg håper at min kone vil få rettferdighet. Hun har levd et begredelig liv i fengselet i så mange år nå, sier Mashih til britiske The Independent.

Click here to read the complete article