Løy om seksuallovbrudd: Den svenske statsrådens pinlige retrett

Statsråd Ylva Johansson sa på BBC at det blir stadig færre seksuallovbrudd mot kvinner i Sverige. Men det var blank løgn. Fake news.

«Det var fel av mig», innrømmer Johansson.

Medlemmer av den svenske regjeringen har beskyldt president Trump for løgn etter hans uttalelse om Sverige. Derfor er denne saken svært pinlig for det offisielle Sverige.

Johansson, som er arbeidsmarkeds- og integreringsminister, var invitert til BBC for å snakke om Sveriges renommé – eller Sverigebilden, som de selv kaller det – etter den amerikanske presidentens uttalelser om landet.

Den svenske regjeringen har erklært seg selv som «verdens første feministiske regjering». Derfor gjør det trolig veldig vondt i selvfølelsen at det skapes inntrykk av at svenske kvinner ikke er trygge. Og derfor stiller regjeringsmedlemmene villig opp i øst og vest for å forsikre at Sverige er et fredelig, harmonisk land – og ikke minst: et land der kvinner har det bra og føler seg trygge.

«… brännmärka dem»

Man må for alt i verden beskytte forestillingen om Sverige. Ideen om at Sveriges gigantiske samfunnseksperiment er en suksess. Alt hviler på dette. Dersom glansbildet av Sverige trues, vil regjering, presse, kulturelite – hele kostebinderiet – rykke ut og forsvare det med nebb og klør.

Spør Göran Persson: 14. juni 1995 gikk den daværende finansministeren på Riksdagens talerstol. Ordene hans gir gjenlyd nesten 22 år senere:

”Vi skall tala väl om vårt fina land! (…) Jag kommer, liksom den regering jag tillhör, att i alla sammanhang med kraft brännmärka dem som utomlands talar illa om Sverige.”

Brennemerke, altså. Ikke småtterier. Striden om «sverigebilden» er ikke ny, forstår vi. Derimot er intensiteten akkurat nå svært høy.

Frenetisk aktivitet

Dette apparatet – dagens Persson-er – har vært i sving hele denne uken. Det har vært jobbet frenetisk. Flere statsråder har gitt intervjuer til presse i inn- og utland, inkludert eks-statsråder som til og med har prøvd seg på humor (hei, Carl Bildt). Og mediene har flommet over av mer eller mindre saklig kritikk mot Trump, mest det siste, inkludert adskillige forsøk på avstandsdiagnostisering.

Click here to read the complete article