Muslimleder: – Vi vil danne en samlet islamsk stat

Lederen for Det muslimske brorskap i intervju med TV 2.

I Norge vekker diskusjonen om hodeplagget hijab sterke reaksjoner fra både tilhengere og motstandere, men hvorfor har denne debatten oppstått i Norge og Europa – og hva er historien bak bruken av hijaben?

Drømmer om en islamsk stat

I dokumentaren «Frihet, likhet og det muslimske brorskap» som vises på TV 2 mandag kveld, møter vi arabiske intellektuelle og forskere som tegner et bilde av hijab som et symbol på kontroll – og ikke frihet.

Se dokumentaren på TV 2 Sumo (ekstern lenke)

De som ser hijaben som et sterkt symbol for muslimer og bruker den for å symbolisere islam er bevegelsen Muslimbrødrene, eller Det muslimske brorskap – som i dag er den største islamistiske bevegelsen i verden.

– Muslimbrødrenes drøm er å danne en samlet islamsk stat. Vi arbeider med å vise denne religionen frem for Europa, forteller Mohammed Mahdi Akef, lederen for Det muslimske brorskap, til TV 2.

Den norsk-irakiske forfatteren Walid al-Kubaisi har under flere reiser til Egypt og Jemen møtt og intervjuet folk som forteller om denne bevegelsen, og han advarer mot islamismens fremgang i Norge og Europa.

– Vil kontrollere Europas fremtid

Al-Kubaisi har fulgt muslimsk innvandring siden han selv kom til Norge i 1986. I dokumentarfilmen rettes det søkelys på Muslimsk brorskap, som han hevder lever i det skjulte, også i Norge.

– Islamistene har store ambisjoner om å kontrollere Europas fremtid, sa den norsk-irakiske forfatteren til NRK Dagsrevyen torsdag.

Men dette avvises av en norsk, muslimsk samfunnsstemme.

– Jeg er redd for at han ser seg blind på dette brorskapet. Det virker som han er besatt av brorskapet, og prøver å tolke alt i en kontekst som består kun av brorskapet, sier skribent og kommentator Mohammad Usman Rana til NRK.

Kaller hijab-fokus «nonsens»

90 år gamle Gamal al-Banna regnes som en reformator i islam, og er et kjent navn i den arabiske verden.

I intervjuet med TV 2 kritiserer han mangelen på nytenkning innen islam, og peker på hijab-debatten som et tydelig eksempel på denne stillstanden.

Click here to read the complete article