Nå er Mohammed det vanligste navnet i Oslo

For første gang er Mohammed det mest brukte navnet på gutter og menn i Oslo.

– Det er veldig spennende, sier Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå. Han har talt opp hele befolkningen i Oslo, og funnet at Mohammad for første gang er det guttenavnet som er mest brukt i Oslo.

Hele 4801 heter Mohammed eller varianter av Mohammed til fornavn, og navnet har dermed passert både Jan og Per.

Navnet har fire år på rad toppet listen over baby-navn i hovedstaden, men dette er første gang Mohammed-navnet topper lista når man ser på hva alle menn i Oslo heter.

Mohamed Ikea

Mohammed betyr «prisverdig», og er det vanligste navnet blant minoriteter i Norge. Det er flere skrivemåter, men de vanligste er Mohammad, Mohamed, Mohammed og Muhammad. Det viktigste for Ouren er at det brukes som fornavn.

Vi bruker ikke lang tid på å finne en Mohamed på gata i Oslo.

– Jeg heter Mohammed. Det er et fint internasjonalt navn, sier Mohamed Abdulahi Aadan, som er ute og leker med datteren sin.

– Jeg kjenner kanskje ti personer i Oslo som heter det samme. Hvis vi er mange sammen som heter det, bruker vi kallenavn og etternavn. Jeg kalles både Mohamed Aadan og Mohamed Ikea, forteller Aadan.

Arabisk navnetradisjon

Navn på viktige historiske skikkelser i islam brukes som regel bare av muslimer, ifølge Landinfo sin oversikt over navneskikker i arabiske land, som ble publisert i 2012.

Muhammad står i en særstilling, og er et ekstremt utbredt navn i arabiske land, ikke minst fordi det er en sterk tradisjon mange steder å kalle sin førstefødte sønn Muhammad.

– Mohammed er jo navnet på Islam sin store profet, han som mottok åpenbaring fra Gud, forteller Gunvor Mejdell, som er professor ved Universitetet i Oslo, der hun underviser i arabisk.

Hun forteller at Mohammed blir sett på som den fremste av alle mennesker, og at det er grunnen til at mødre og fedre ønsker at sitt barn skal hete nettopp det.

– Mohammed er det store idolet. Han er modellen for en riktig livsførsel, den mest ærlige, den mest opphøyde, den mest sjenerøse og den mest rettferdige blant alle mennesker. Innenfor Islam er det veldig vanlig å oppkalle guttebarn etter Mohammed, forteller hun.

Click here to read the complete article