Naturmedisin som virker, fjernes

I løpet av få år er hele fem produkter trukket ut av helsekostforretningene – fordi de faktisk viste seg å virke. Sikkerhet, hevder Legemiddelverket. Pasientene fortviler.

Denne saken er opprinnelig fra 2007, oppdatert i 2008.

En lang rekke nordmenn med forhøyet kolesterol har dempet helserisiko ved å bruke et helsekostpreparat fremstilt av rød ris.

Men etter at forskere fastslo at det enkle produktet virkelig har effekt, begynte helsemyndighetene å murre: Ved juletider gikk så Statens legemiddelverk brått inn og fjernet produktet fra helsekostforretningene.

Dette er ikke første gang Legemiddelverket trekker tilbake helsekostprodukter. Tidligere er både søtningsmiddelet Stevia, det naturlige antidepressivet Johannesurt, Glukosamin — mot blant annet gikt og revmatisme – og den antiseptiske og bakteriehemmende Tee-treoljen også tatt ut.

Alt sammen naturlige midler du kan kjøpe i helsekostbutikker rett over svenskegrensen og i de fleste europeiske land. Beslutningen om å fjerne disse produktene fra hyllene i helsekostbutikkene er tatt etter at det har fremkommet dokumentasjon på at produktet virkelig har effekt.

Og i miljøer som jobber for alternative helseprodukter, snakkes det nå stadig høyere om at man for all del ikke må la forskerne få klørne i et produkt. La det heller virke i stillhet enn å fjernes i offentlighet, mener mange.

Avviser press

Da det siste produktet, HypoCol, ble fjernet ved juletider, hadde det vært underlagt et forskningsprosjekt ved Lipidklinikken på Rikshospitalet. Konklusjonen var at produktet har en klar effekt på forhøyet kolesterol.

– Dette er helt typisk: Produktet er jo en klar konkurrent til de kostbare, patenterte legemidlene fra farmasøytisk industri, sier dr. philos. og fagredaktør i Mat &Helse, Dag Viljen Poleszynski. Overlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk avviser kategorisk at det er press fra legemiddelindustrien som ligger bak når konkurrerende produkter trekkes ut fra helsekostmarkedet.

– Vi har klassifisert HypoCol som et legemiddel fordi det faktisk er det det er.

– Det er utvunnet fra ren, rød ris?

– Det inneholder lovastatin, som er et klassifisert legemiddel – og som brukes i andre kolesterolsenkende legemidler.

Han avviser også at avgjørelsen ble tatt på bakgrunn av studien fra Rikshospitalet:

– Vi fikk melding fra flere leger om at dette produktet hadde hatt effekt på deres pasienter. Deretter gjorde vi egne analyser, og fant ut hvor mye lovastatin det er i hver kapsel. Studien fra Rikshospitalet støtter vårt syn på at dette er et legemiddel.

– Forundrer meg

Overlege Kjetil Retterstøl, som er ansvarlig for studien ved Rikshospitalet, synes imidlertid det er påfallende at HypoCol ble klassifisert som legemiddel etter at konklusjonene fra studien forelå:

– Dette er et byråkratisk grep som er spesielt for Norge. Dette er ikke registrert som legemiddel hverken i Sverige, Danmark eller andre land, sier Retterstøl, og legger til:

Click here to read the complete article