Nokias teknikdirektör under 10 år Matti Niemelä: Mobilstrålning förstörde min hälsa

Matti Niemelä är en av Nokias före detta teknikdirektörer och har varit involverad i utvecklingen av många av de tidiga mobiltelefonerna åt Nokia. Matti blev allvarligt sjuk från mobilindustrins mikrovågsstrålning. Dessutom fick han diagnosen multipel skleros (MS). Vissa studier tyder på att strålning kan öka risken för ens MS.

Niemelä anser att vi har tigit alltför länge om riskerna. Han är särskilt orolig för barnen. Men Vice VD för Nokia hävdar: ”Alla Nokias produkter fyller internationella krav och gränsvärden.”

För Tammerfors-baserade Matti Niemelä, 44  var livet som en film när han som ung rekryterades för att arbeta åt Nokia 1997. Den lysande unge mannen avancerade snabbt  till att bli Nokias teknikchef under en tio års period, och var inblandad i att utveckla mobiltelefoner, minnen och WLAN Wi-Fi lösningar.

Under 2007 tog Niemelä karriär tvärstopp när hans hälsa havererade. Idag kan han bara röra sig med hjälp av en rullator. Niemelä vägrar att använda en rullstol.

– Det ironiska i detta är att jag inte längre kan använda någon av de enheter som jag utvecklade, säger Niemelä med ett leende.

Niemelä är en av de olyckliga som har upplevt allvarliga symptom på mikrovågsstrålning.

– Jag reste runt i världen med en Communicator [tidig modell smart-phone] i handen, exponering för strålning var mycket stark från morgon till kväll, och även på natten.

Få människor har haft en sådan överbelastning av strålning än mig, säger Niemelä. De första symptomen uppträdde redan inom ett år av sin anställning på Nokia.

– Jag spelade badminton, och jag kunde inte längre slå bollen under en serve, även om jag hade spelat badminton under en lång tid.

Först vågade inte Matti Niemelä gå till doktorn, främst på grund av rädslan för hjärncancer. Symptomen förvärrades för varje år.

– Jag kunde inte gå runt där folk pratade i mobiltelefonen, eftersom det orsakade samordningsproblem. Ju mer intensiv exponering, desto mer sluddrigt tal. Också mitt öra kändes varmt när jag pratade i telefon under en längre tid. Jag kämpade på, att använda telefonen tills jag inte längre kunde känna min egen hud. Sen var jag tvungen att gå till doktorn, förklarar Niemelä.

År 2001 efter MRI-bilder och prover från ryggmärgsvätskan avslöjade den brutala sanningen:multipel skleros.

– Jag var typ av lättad, eftersom man kan klara av MS, men inte överleva med hjärncancer.

Enligt Niemelä är medicinska representanter är inte villiga att ta ställning till om strålning från mobiltelefoner orsakade MS. Preliminära resultat visar emellertid att strålning ökar risken för multipel skleros.

– Jag är en lekman, inte en läkare. MS kan verkligen orsakas av en radfaktorer, inte bara mobiltelefonens mikrovågsstrålning. Strålningen har dock ökat mina MS-symtom.

Dessutom kan symtom på sjukdomen lätt förväxlas med mobiltelefonstrålning symtom, förklarar Niemelä. Under intervjun börjar Niemelä röst att sluddra, dåligt.

Ett tecken i korridoren ber dig att stänga av mobiltelefonen. Även en liten strålningsexponering är för mycket.

Click here to read the complete article