Norge kutter gigantoverføringer til Clinton-stiftelsen

På kort tid er Norges gigantoverføringer til den omstridte Clinton-stiftelsen nesten blåst bort.

Etter rekordbidrag fra Norge til den omstridte Clinton-stiftelsen før valgåret, ligger bidraget nå i fritt fall. Finansavisen kan fortelle at neste års bidrag er ned 83 prosent fra toppåret 2015.

– For 2016 er det planlagt utbetalinger til Clinton Health Access Initiative på totalt 35,9 millioner kroner, skriver kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i Utenriksdepartementet, i en epost til Finansavisen.

Det er en femtedel av fjorårets bidrag, da nominasjonsvalgkampen før de amerikanske primærvalgene var i full gang, og Clinton-stiftelsen kom i søkelyset i amerikansk presse.

Ifølge Finansavisen lå de årlige norske bidragene på 40 millioner kroner i gjennomsnitt fra 2007 til 2013. I 2014 ble bidraget mer enn tredoblet, til 129 millioner kroner. Og i 2015 økte de til 174 millioner kroner.

– Norge har inngått flere avtaler hvor målet var å bidra til å redusere mødre- og barne-dødelighet i land med høy dødelighetsbyrde for å sikre fremgang på tusenårsmålene. De fleste avtalene utløp i 2015, parallelt med at arbeidet med tusenårsmålene ble avsluttet. Dette er årsaken til at utbetalingene var spesielt høye i 2014 og 2015, forklarer Solberg.

Norge har ikke inngått noen nye avtaler med Clinton-stiftelsen, som betyr at samarbeidet avsluttes neste år. Da vil de samlede norske bidragene til den omstridte Clinton-stiftelsen, ifølge Finansavisen, ha summert seg til 643 millioner kroner. Norge er dermed tredje største bidragsyter etter Saudi-Arabia og Australia, etterfulgt av en rekke arabiske gulfstater.

Pengene har gått til to av stiftelsens programmer, primært Clinton Health Access Initiative (CHAI), men også Clinton Climate Initiative (CCI).

Click here to read the complete article