Onsdag ble denne fossen i Tromsø solgt til Tyskland

Dette er en skummel utvikling.

Her graves Mjeldeelva på Kvaløya opp for å bli småkraftverk. 670 meter skal legges i rør mellom inntaket og stasjonen. Turbinen får en effekt på 1,6 MW og kan forsyne 250 husstander når den står ferdig. Pengene de betaler i strømregning ender hos det tyske investeringsfondet Aquila Capital.

Det ble klart etter at de i går overtok alle aksjer i selskapet Småkraft, som var konsesjonssøker for Mjeldeelva. På kjøpet får leieretten til flere nordnorske småkraftverk, blant annet Stubblielva og Skarelva i Beisfjord og Skjomen og Langsdalselva i Kvænangen – og et førtitalls andre norske fosser. I fjor fikk også Aquila Capital kontroll over 33 norske småkraftverk gjennom oppkjøp av Norsk grønnkraft. De er dermed den absolutt største aktøren i norsk småkraft.

I sommer solgte også Narvik-selskapet Nordkraft ut 13 småkraftverk i sitt datterselskap Nordic Power til britiske SL Capital Partners LLP (SL Capital).

Nordkraft skal være operatør for kraftverkene for den nye eieren. I avtalen er det også en intensjon om å bygge ut nye småkraftverk, selge disse videre og operere også dem.

Nordkraft solgte i fjor også Fjellkraft, etter å ha eid selskapet i bare fem år.

– Skummelt

– Dette er skummelt, en langsiktig undergraving av den norske modellen for eierskap til naturessursene, sier pensjonert professor Odd Handegård som har fulgt norsk kraftbransje i en mannsalder.

Utbygging av norsk småkraft og vindkraft er i utgangspunktet ikke lønnsomt. Norske kraftselskap sitter dermed på gjerdet.

– Men investorene fra EU tenker langsiktig. Nå kjøper de seg opp. Den dagen kraftprisene går opp er det for sent, skaden har skjedd, sier Handegård.

Han viser til at det foreligger planer om to store kabler mellom Norge og Tyskland og Nederland.

Click here to read the complete article