PASIENT LØSNET SKUDD MOT AMBULANSE-ARBEIDERE

Stadig flere utsettes for vold og trusler

Nå krever Norges Ambulanseforbund at helsepersonell får trening i å takle farlige situasjoner.

– Når man går inn en dør, så vet man aldri hva som venter en. Det er alltid en risiko, i alle fall i vårt yrke, sier Stian Olsen.

Han er ambulansearbeider i Bergen, og vant til en hverdag der liv og død er ingrediensene.

Fremst i pannebrasken, ligger ønsket om å hjelpe de han møter på sin vei. Dessverre er ikke alltid pasientene er like vennligsinnede.

– Jeg tenkte at dette ikke kunne være sant

Torsdag ble det nemlig full politiaksjon ved en bolig i Bergen, da enpasient trakk våpen og skjøt mot tre ambulansearbeidere som hadde rykket ut til et nødanrop.

– Da jeg fikk melding om at en av våre ambulanser hadde blitt skutt på, tenkte jeg at dette ikke kunne være sant. Man skyter ikke på ambulanser i Norge, sier ambulansesjef Guttorm Brattebø i Helse Bergen.

Seksjonsjef Jarle Lexau forteller at ambulansemiljøet i Bergen er preget av hendelsen.

– Det å bli skutt på er helt spesielt. Det setter i gang mye følelser hos folk, sier han.

Utsettes for vold og trusler

Politiet tror gjerningsmannen skjøt med en gasspistol, og alle kom heldigvis uskadde fra hendelsen.

Episoden er uheldig, men langt ifra sjelden. Ifølge tidsskriftetAmbulanseforum (ikke artikkel på nett), opplever mellom 20 og 40 prosent av alle ambulansearbeidere i Norge vold og trusler i løpet av ett år. Tendensen er i tillegg økende.

– Dette er et alvorlig problem, fordi vi ikke er godt nok trent til å møte de situasjonene som vi stadig oftere opplever i det daglige, sier leder Ola Yttre i Ambulanseforbundet.

Han mener myndighetene må bevilge ressurser til opplæring og trening av helsepersonell, slik at de er bedre rustet til å takle farlige situasjoner.

Click here to read the complete article