Polisförbundets ordförande: Måttet är rågat – nu har jag gjort mitt som polis

I dag den 15 september tackar jag för mig och säger upp mig som polis och tar ut pension i förtid. Måttet är rågat och jag måste sluta innan jag blir bitter för jag älskar fortfarande mitt jobb och är stolt över mitt yrkesval som polis.

7 januari 1976 klev jag in på polisskolan i Ulriksdal som 19-åring. Det var en ren slump, jag skulle bli sportjournalist. Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval, det blev mitt drömjobb. Jag träffade mitt livs kärlek på skolan och det sa klick och klickar fortfarande efter fyra barn och två barnbarn. Det har blivit 25 år som ordningspolis i yttre tjänst, treskift, därefter sju år som utredare och nio år som ordförande i Polisförbundet Västernorrland. Jag blev omvald som ordförande på två år i februari 2017 och trodde att jag skulle kunna fullfölja det uppdraget men känner att jag inte kommer att orka detta. Nu får någon annan ta över och fullfölja uppdraget som ordförande.

Omorganisationen har ställt till ett kaos, avdelningar har slagits ut och det blev viktigare att följa ett tidsschema än att göra saker i rätt ordning. Gör och kör har varit ett ledord. Hela omorganisationen började i fel ände, man började från toppen i stället för att bygga en stabil grund. Kärnverksamheten har fått stå tillbaka och man har i stället ägnat sig åt att bygga nya avdelningar, framför allt HR-avdelningar. Dessa ägnar sig, enligt mig, till stor del åt fel saker. De ska göra det de är bäst på: Att vara en stödverksamhet, och det borde göras en utvärdering av deras roll.

Man har även byggt upp en mötesstruktur som inte är av denna värld. Jag skulle vilja att man utvärderar vad alla dessa möten lett till.

Har de kommit allmänheten till nytta? Har vi fler poliser i den yttre, i den brottsförebyggande samt i utredningsverksamheten? Hur många polisstationer har lagts ner de sista åren? Hur många trafikpoliser har försvunnit? Är vi närmare medborgarna?

De allra flesta är bra som chefer men de som inte var lämpliga att leda och som hade ett psykopatiskt beteende i gamla myndigheterna fick fortsätta att leda, men på högre tjänster.

Det är positivt att man från politiskt håll har lagt extra pengar till polisen från 2018, men tyvärr tror jag inte att de läggs på våra löner utan de kommer att stoppas i de hål som redan finns. Jag tror inte att vi ännu har nått botten inom svensk polis och på de få år jag har kvar kommer jag inte att få uppleva bättre tider inom polisen. Vi har halkat så långt efter lönemässigt och det kommer att ta väldigt lång tid att rätta till, om möjligt.

Vi som är i kärnverksamheten vill finnas till för allmänheten för att lösa vårt uppdrag, men vi måste få rätt förutsättningar. Att vi ändå klarar vårt uppdrag så bra som vi gör är på grund av att vi har så många lojala poliser som brinner för sitt uppdrag. Men det allra värsta är synen som myndigheten har på poliser, det har skett en “avpolisiering” av guds nåde. Allt fler civila med högre löner än poliser på polisjobb. Som en reaktion till detta säger poliser upp sig som aldrig förr, lönerna är för låga och såväl arbetsvillkoren som arbetsmiljön har förändrats negativt. För varje medlem som sagt upp sig får jag en tagg i hjärtat, och det är framför allt när jag vet orsaken och att jag vet att man helst vill stanna kvar i yrket. Det är den största krisen som jag har varit med om i svensk polis under mina snart 42 år som polis. De som nyligen har utbildat sig kan ändå skatta sig lyckliga. De har ingen historisk kunskap om hur det var förut och har inte möjligheten att kunna jämföra under tid. Enligt mig är det här världens bästa jobb och förhoppningsvis kommer det att bli bättre. Jag kommer att sakna alla kollegor men jag kommer att tänka på dem och följa dem i framtiden.

Click here to read the complete article