Politiet: Pedonettverk planla overgrep mot ufødt barn

51 personer er siktet etter den omfattende etterforskningen av flere pedonettverk med utspring i Hordaland.

– Det er ikke én sak, men flere alvorlige saker som vi har jobbet med over tid. Det er snakk om flere nettverk, sier Gunnar Fløystad, leder for retts- og påtaleenheten i Vest politidistrikt.

51 personer er siktet, 20 av dem i Hordaland. Siktelsene gjelder blant annet voldtekt, menneskehandel og fremstilling av overgrepsbilder- og videoer.

Til sammen er 150 terabyte med bilder og videoer beslaglagt, og det er dermed et av de største beslagene i norsk historie. Etterforskningen har fått navnet «Operasjon Dark Room».

– I tillegg til de som er siktet i Vest politidistrikt, har vi sendt saker til de fleste politidistrikt i Norge, sier påtaleleder Janne Ringset Heltne.

Planla overgrep

En av de siktede mennene hadde en gravid kjæreste, og avtalte at det ennå ufødte barnet skulle utsettes for overgrep når det ble født, ifølge politiet.

Noen av de siktede har også strømmet overgrep direkte på nettet, og har utført overgrep mot egne, små barn.

– Det er utstrakt kontakt mellom disse personene, og det chattes om overgrep. Noe av det som snakkes om er fantasier, andre er faktiske overgrep som har skjedd, sier påtalelederen.

Politiet har avdekket flere overgrep mot mindreårige, både i Norge og utlandet. I tillegg har de identifisert flere barn som er avbildet i etterforskningsmaterialet. Blant de pågrepne er en førskolelærer og en jurist.

– Flere av de pågrepne er høyt utdannede og IT-kompetente personer, som har benyttet seg av kryptering og anonymiseringsverktøy for å skjule sporene sine, sier Heltne.

<p>STORT NETTVERK: Materiale fra politiet viser 18 av de siktede i saken. 51 personer er involvert, og 20 er pågrepet i Vest politidistrikt.</p>

Hacket side med overgrepsmateriale

Etterforskningen mot nettverket har vært omfattende og pågått for fullt fra nyttår, med 25 etterforskere.

Etter det VG får opplyst kommer informasjon om de siktede fra FBI som i fjor sommer gjennomførte en aksjon mot det såkalte «mørke nettet».

FBI hacket seg da inn og tok over en side med overgrepsmateriale, og distribuerte et usynlig program som sporet IP-adresser og annen informasjon som kunne identifisere de som var inne på siden.

– Noen av personene i vårt kompleks går igjen i materialet fra FBI, men utgangspunktet for vår etterforskning er en lokal sak, sier etterforskningsleder Hilde Reikås.

Vest politidistrikt har over lengre tid hatt en rekke etterforskere på saken, som fikk navnet «Dark Room», et kodenavn som nettopp retter seg inn mot et chatterom på det mørke nettet.

Click here to read the complete article