Rebecca, 21: I Sverige bryr man sig mer om våldtäktsmannen än om offret

Rebecca Fornstedt: “Domare tar i våldtäktsmän med silkesvantar för att i nästa sekund skuldbelägga brottsoffret”.

I Sverige år 2017 får man betalt för att våldta och kränka en tjej. Du får betalt för att gå på upptäcktsfärd längs hennes kropp och sedan låta påskina att det var hennes önskan. Du kan tycka att hon hade alla möjligheter i världen att gå till full attack, eller freda sig själv.

Du kan avsiktligt utnyttja henne och förstöra hennes stolthet. Du kan skicka smärtimpulser som dominobrickor genom hennes kropp och låtsas att den är gjord av tygtrasor. Du kan ge henne nypmärken, få det att brinna av rädsla i benen och se paniken i hennes ögon.

Jag talar om de två män som har friats i hovrätten för en gruppvåldtäkt och som utmäts ett skadestånd på 308.000 kr respektive 262.000 kr. I tingsrätten dömdes de båda till fängelse. För att göra alla uppmärksamma på vad de dömdes för framgår bland annat detta i tingsrättens stämningsansökan:

“X och Y har genom våld, och genom att otillbörligt utnyttja att målsäganden på grund av kraftig alkoholberusning, allvarlig rädsla och omständigheterna i övrigt befann sig i en särskilt utsatt situation, tvingat henne till samlag och oralsex. Våldet har bestått i att X och Y tillsammans och i samförstånd dragit målsäganden i håret, slagit eller smiskat henne på kroppen, rivit henne på bröstet, tagit ett struptag på henne och hållit i henne. Z har vid samma tillfälle som ovan haft oralsex med målsäganden genom att otillbörligt utnyttja att hon på grund av dels kraftig alkoholberusning, dels att Y samtidigt hade samlag med henne, dels att X samtidigt slickade hennes könsorgan, samt på grund av allvarlig rädsla och omständigheterna i övrigt, befann sig i en särskilt utsatt situation.”

Det uppstår onekligen en problematisk bild av den svenska domstolsverksamheten när man inte kan undgå att utveckla tankegången om det är de tilltalade, eller hovrättens domare, som har gjort ett stort bakslag i humanitet och kastat kvinnans värdighet mot närmaste dikeskant. Vinden av orättvisa drar genom luften.

Jag kan inte vara den enda som tycker att det är oroande hur någon kan vara en våldtäktsman i tingsrätten, och sedan en vanlig hederlig man i hovrätten, som ska få plåster på såren?

Första och andra domstolsinstans har gjort så vitt skilda bedömningar om hur rättvisa skipas i detta mål att det som är bestämt i lagen uppenbarligen är en tolkningsfråga och inte ett krav. Att fördelarna kan expandera så kraftigt för de tilltalade, utan att gärningen i sig har förändrats, är för mig en svårlöst gåta.

Männen erkänner själva att de har haft sex med tjejen, men förklarar att hon var en galen tjej som ville ha sex med flera. Det är hon, som har tjatat på dem.

En av männen säger: “Det finns tjejer som gillar sådant”. Att rättfärdiga en våldtäkt genom att påstå att hon själv ville det, visar på en total försvunnen anständighet.

Click here to read the complete article