Rektoren Truls innførte militær disiplin på skolen – nå skyter karakterene i været.

Da Truls Katsler tok over som rektor på Ölyckeskolan i Löberöd i Sverige for 3 år siden, var vandalisering og herværk, trøtte elever og dårlig stemning en del av hverdagen. Men Truls Katsler hadde tidligere vært yrkesmilitær, og satte en stopp for det.

– Vi stiller harde krav, men det er viktig at de forstår at vi gjør det fordi vi bryr oss om dem. Det er krav med hjertet. Om det blir roligere trives elevene bedre – og da presterer de også bedre, sier Truls Katsler til Skånska Dagbladet.

Og disiplinen har gitt resultater. På få år har karakterene gått opp 20%!

– Det handler om trygghet og studiero. For å oppnå det, trengs en viss grad disiplin. Vi har også satset på å få inn spesialpedagoger på et tidlig stadie. Så handler det også om å ha en dyktig lærerstab.

Mandagsmorgninger er det oppstilling, eller morgensamling, i skolegården klokken 08:20. Alltid utendørs, uansett vær. Truls har også innført totalforbud mot capser og annet yttertøy innendørs. Lærerne bestemmer også selv hvor mobiltelefonene til elevene skal være. De får bare være fremme om de skal brukes i undervisningen. Ellers havner de på kontoret til rektor, og foreldrene må da komme og hente dem.

– Det er ikke farlig å stille krav – så lenge man signaliserer det tydlig. Man kan se ting på en vennlig måte, som samtidig signaliserer at det ikke er noe rom for forhandling, sier Truls til Skånska Dagbladet.

Karakterene har økt 20% og antall niendeklassinger som har kvalifisert seg til videregående skole har økt fra 74% til 95%.

Click here to read the complete article