Reporter jagades i väg med stenkastning

Journalisten Valentina Xhaferi åkte till Stockholmsförorten Tensta för att spela in ett tv-inslag om stenkastning.

Men väl där blev hon och kameramannen bortjagade och fick sten kastat mot sig.

– De tyckte att vi gått över gränsen och att vi stod på deras mark, säger Valentina Xhaferi.

Poliser berättar att hot och stenkastning har blivit vardag när de patrullerar i några av Stockholms förorter. I samband med ett reportage om detta åkte kriminaljournalisten Valentina Xhaferi, från Nya Efterlyst, till Tensta tillsammans med en kameraman.

Poliser vittnar om hur de utsätts för stenkastning i Tensta. Valentina Xhaferi ville att de som bor där skulle få komma till tals om vad som egentligen ligger bakom de svarta rubrikerna om förorten.

I stället blev de själva attackerade – och bortjagade.

“Stod på deras mark”

De åker till Tensta centrum, där de ställer upp kameran och filmar klippbilder till inslaget. De får kontakt med en person som vill låta sig intervjuas. Han går i väg och de väntar på att han ska komma tillbaka. Men efter fem-tio minuter kommer en annan man fram till kameramannen.

“Varför filmar ni?” säger han och låter väldigt upprörd. Sedan går han i väg, och kommer tillbaka med sina kompisar.

– De tyckte att vi gått över gränsen och att vi stod på deras mark. Att vi inte fick stå där och jobba, säger Valentina Xhaferi.

Situationen är otäck och hon säger att de ska gå därifrån.

– Då blir han väldigt, väldigt förbannad och säger att han ska hämta sten och visa oss vad stenkastning är. När jag såg att han var beväpnad med en sten ville jag bara sticka därifrån, säger Valentina Xhaferi.

Kastar sten

Tre killar går emot henne från tunnelbanan och frågar vad de gör där. Då lyckas kameramannen komma åt inspelningsknappen på kameran och fånga det som händer. De beter sig hotfullt, kallar Valentina Xhaferi för “Östermalmsbrud” och sparkar på kamerautrustningen.

– Det går inte att lugna ned dem. Jag backar och försöker lugna ned alla, och försöker få med mig kollegan därifrån. Jag blir väldigt orolig och känner på mig att det kommer att smälla. Det är då en kille kastar en sten på oss.

Stenen slår ner i marken. Det som filmen inte visar är att de även får kaffe hällt över sig. Valentina Xhaferi berättar att hon skriker åt dem att det inte är okej. Sedan tar de sin utrustning och flyr från platsen.

Click here to read the complete article