Rørbomber og steinkasting ble fortiet av NRK Dagsrevyen

De av NRK Søndagsrevyens seere som ikke fikk med seg noen andre mediers dekning av hendelsene på Tempelplassen i Jerusalem i går, må sitte igjen med et forskrudd inntrykk av israelske sikkerhetsstyrker. NRKs melding kan vanskelig etterlate annen forståelse enn at israelernes styrker bare var ute etter å forstyrre bedende muslimer og hindre muslimske ungdommer i å besøke et hellig sted. Her er hele teksten som ble lest opp på NRK Søndagsrevyen 13. september av nyhetsanker Jarle Roheim Håkonsen:

”Israelske soldater og politifolk stormet i morgentimene i dag området rundt al-Aqsa moskeen i Jerusalem, brukte sjokkgranater og pågrep flere palestinere som var samlet til morgenbønn. Uroen startet da israelske sikkerhetsstyrker nektet palestinske menn under 50 år adgang til området. Palestinernes president Mahmoud Abbas tar kraftig avstand fra det han omtaler som ”angrepet mot islams tredje helligste sted”.”

Her kan du se innslaget.

Hvordan kan nyhetsredaksjonen i NRK forsvare at de danner et slikt åpenbart vrengebilde av en situasjon?

Journalister i israelske aviser hadde publisert langt mer utførlig informasjon om hendelsen timevis før Søndagsrevyen gikk på lufta. NRK holdt tilbake vesentlig informasjon om hendelsen, til palestinske voldsmenns fordel. Deretter stilte de seg tilgjengelig som mikrofonstativ for palestinernes president, uten å ta med noe israelsk motsvar. De kunne for eksempel ha tatt med denne uttalelsen fra Israels sikkerhetsminister Gilad Erdan (som MIFF rakk å publisere to timer før Søndagsrevyen ble sendt):

– Det er uakseptabelt at muslimske opprørere, som barrikaderte seg selv på Tempelplassen i natt, kan og vil gjøre dette hellige stedet om til en kampsone, inkludert å kaste stein, skyte fyrverkeri direkte mot sikkerhetsstyrker og til og med ta bomber med inn på plassen, sier Israels sikkerhetsminister Gilad Erdan.

Click here to read the complete article