Rotterdams muslimska borgmästare: Integrera er eller stick!

Ta seden dit ni kommer eller åk till ett annat land, säger Rotterdams borgmästare Ahmed Aboutaleb. Han är själv muslim med starka åsikter om hur lyckad integration ser ut.

Rotterdams borgmästare Ahmed Aboutaleb skräder inte orden när han ger sin syn på invandrare som vägrar att anpassa sig eller som begår brott i sitt nya hemland.

– Om man kommer hit frivilligt då måste man också godkänna rättstatsprincipen och vår konstitutionella demokrati. Och när man får ett nytt hemland har man också förpliktelser som att söka jobb, lära sig språket och kulturen. Är man inte redo att göra det kan man lika väl packa väskan och söka sig till ett annat land, dundrar borgmästaren Aboutaleb.

Han berättar att han brukar säga till de invandrare som beviljas nederländskt medborgarskap att de inte bara får ett nytt pass utan också en ny identitet.

– Jag accepterar inte människor som vägrar att integrera sig. Om man inte lär sig språket och får ett jobb, vem ska då betala? Inte är det samhället som ska stå för notan.

Första muslimska borgmästaren

Han är van med att sticka ut hakan. Och när det kommer till invandring har socialdemokraten Ahmed Aboutaleb egen erfarenhet.

Han är själv muslim och flyttade från Marocko till Nederländerna som tonåring.

De senaste sex åren har den 54-årige Aboutaleb varit borgmästare i Nederländernas näst största stad Rotterdam. En av de mest multikulturella städerna i världen.

Han talar inför ett fyrtiotal europeiska journalister i en av de utsmyckade salarna i Rotterdams ståtliga stadshus.

Han är en van och karismatiskt talare och som Nederländernas första muslimska borgmästare i en av landets stora städer väcker hans åsikter intresse runt omkring i Europa.

Han är minst sagt stolt över sin stad, Rotterdam, en multikulturell pulserande stad som kan stoltsera med Europas största hamn.

Click here to read the complete article