Så styr familjen Ali Khan en hel förort

Det pratas om parallellsamhällen – med sämre skolor, arbetslöshet, skjutningar, vittnen som tystas och en polis som står maktlös.
I många förorter finns starka familjer som är beredda att ta vid när samhället sviker.
Under elva år har Aftonbladets Johanna Bäckström Lerneby följt familjen Ali Khan från Angered.
Vissa säger maffia, själva kallar de sig problemlösare.
Nu kan Aftonbladet berätta historien om en familjs inflytande – över en hel stadsdel.

Första mötet

FÖR ELVA ÅR SEDAN. ONSDAG 6 DECEMBER 2006, HALV ELVA PÅ KVÄLLEN

Han är en Ali Khan, deras yngsta, Tareq, sa polisen och tittade på mig som om jag borde veta vem det var.
Men det namnet sa mig absolut ingenting. Inte då när jag träffade honom för första gången på fritidsgården Mixgården i Hammarkullen för snart elva år sedan.

Killen i den vita t-shirten och mössan sög tag i oss direkt när vi kom in och genast ställde han ungefär hundra frågor på en minut. Han var huvudet högre än de flesta andra på gården och om han inte hade börjat ställa alla frågorna hade jag trott att han var en ur personalen. Men han var 15 år, gick i nian och verkade känna alla där. De andra ungdomarna skrattade när han skojade och hängde på när han ville vara med på bild. De följde honom.

På bilden som vi sen publicerade i Göteborgs-Posten spelade han pingis. Han såg koncentrerad ut och de andra killarna stod runt pingisbordet och tittade på.

Vad jag inte kunde veta då var att Tareq Ali Khan fyra månader senare skulle vara i centrum av nyhetsrapporteringen i Göteborg efter ett brutalt knivöverfall.

Jag kunde heller inte veta att jag elva år senare skulle ha stött på familjen Ali Khan i så många sammanhang att jag till slut skulle skriva ett reportage om släkten som utpekades som maffiafamiljen nummer ett i Göteborg.


Tareq höggs ner med flera knivhugg på Muskotgatan i Gårdsten.

Knivhuggen

FÖR TIO ÅR SEDAN. LÖRDAGEN DEN 24 MARS 2007 OMKRING NIO PÅ KVÄLLEN

Festen i Gårdstensskolans matsal var i full gång. Flera hundra personer var där för att fira profetens födelse. Fjortonåriga tvillingarna Ali Khan lämnade festen tillfälligt och gick ut till fotbollsplanen, ett stenkast från lokalen. Efter en stund kunde festdeltagare som var utanför skolan se att tvillingarna stod och pratade med någon okänd kille som höll en fotboll under armen.

Den okände killen såg ut att vara från Sydamerika. Han hade joggingbyxor och en röd jacka. På mössan stod det Chile. På avstånd såg man att det verkade bli något tjafs mellan tvillingarna och fotbollskillen. Det gick inte att höra vad tjafset gällde, men efter ett tag kom tvillingarna rusande tillbaka till festen.

Väl inne i lokalen igen letade de genast reda på sin ett år äldre kusin Tareq Ali Khan . Med upprörda röster berättade de vad som hänt.
Tareq ville gå ut och kolla vem killen var.

Men chilenaren var inte kvar på fotbollsplanen. De gick runt en stund i området och letade och efter ett tag såg de honom igen. Han stod vid trappan, till vänster om basketplanen vid Gårdstensskolan. Tareq gick fram och frågade vad fan han trodde att han höll på med. Han puttade på honom. Killen verkade inte förstå svenska. Tareq prövade med engelska, men killen fattade inte det heller.

Tjafset fortsatte och de drog sig upp mot innergården mellan husen på ”kryddgatorna” och vidare ut till parkeringsplatsen. Det blev värre, mer högljutt och killarna plockade upp stenar som de började kasta.

Chilenaren drog fram en kniv, gjorde ett utfall mot dem som kastade sten, men missade. De andra började springa.

Tareq hamnade på efterkälken.

Sen gick allt fort.

De andra hörde hur Tareq skrek och vände sig om. De såg hur Tareq fick flera knivhugg bakifrån. Chilenaren tappade en sko, han högg igen och sen sprang han iväg. De andra rusade fram till Tareq som blödande sjönk ihop på en bänk.

Vem var det som gjorde det? Vi måste få tag i han som gjorde det”

Stämningen var upprörd på platsen strax efter knivskärningen

Någon kom utspringande från ett hus, en annan ropade till några trygghetsvärdar som var på nattvandring längre bort i kvarteret. En ung kille tryckte sin hand krampaktigt mot Tareqs vänstra sida för att försöka stoppa blodflödet.

Människor började samlas på balkongerna i husen runtomkring. En del kom utrusande. Flera ringde efter ambulans. Folk skrek upprört. Gärningsmannen kom från Latinamerika ropade någon, från Chile sa någon annan, eller Brasilien ropade en tredje.

Tareq blödde kraftigt. Till slut svimmade han.

Vem var det som gjorde det? Vi måste få tag i han som gjorde det!

Upprörda röster avbröt varandra.

Klockan var 22.00 på lördagen den 23 mars 2007 och femtonårige Tareq Ali Khan såg död ut när ambulansen körde iväg med honom med sirenerna påslagna.

Click here to read the complete article