Skyting mot busser – all busstrafikk innstilt

All busstrafikk til drabantbyen Södra Ryd i Skövde er innstilt etter angrep mot bussene. Politiet mistenker at de er blitt beskutt.

Onsdag ble en buss beskutt, natt til lørdag ble en annen buss enten truffet av skudd eller utsatt for steinkasting.

— Jättetråkigt för de som bor där men det är en säkerhetsfråga, sier pressetalsmann Jens Holmberg i Västtrafik til Skövde Nyheter.

Ved midnatt natt til lørdag ble en buss utsatt for et angrep i Skövde. En rute ble plutselig knust idet bussen passerte Ryd sentrum. Sjåføren var alene i bussen og ble ikke fysisk skadet, men kraftig sjokkert.

Man mistenkte at det var kastet stein mot bussen, men politiet skriver på sin nettside at også denne kan ha blitt beskutt.

Bussen skal undersøkes teknisk for å finne ut hva som traff den.

Onsdag skjedde en lignende episode i Näverstigen, som også ligger i Södra Ryd, da en buss ble beskutt. På grunn av angrepene mot bussene er all kollektivtrafikk til förorten stoppet.

– Tills vidare går inga bussar. Under dagen får vi följa upp beslutet. Polisens bedömning tas med när vi beslutar om att dra in trafik, sier Jens Holmberg til Skövde Nyheter.

Hur kan man göra så att förarna får köra tryggt i fortsättningen?

— På kort sikt är det indragna bussturer, men på längre sikt handlar det om ett samhällsproblem. Jag tror att det är viktigt att informera de som kastar sten hur allvarligt det är och vilka konsekvenser det blir om någon skulle skadas till exempel. Det är viktigt att nå ut med det budskapet.

Sier pressetalsmannen, som dermed uttaler det alle tenker: Dette er et samfunnsproblem. Derimot er det i overkant naivt å tro at informasjon om at det er farlig å kaste stein mot en buss i fart vil løse noe som helst. Ingen lurer på om steinkasting eller skyting mot en buss er farlig. Det er ikke der problemet ligger.

Södra Ryd er et innvandrerdominert miljonprograms­område (drabantby) som i mange år har vært plaget av problemer som er typiske for tilsvarende drabantbyer andre steder i Sverige.

Aftonbladet skrev i 2001 at bydelen allerede da hadde en innvandrerandel på 70 prosent, ifølge Fria Tider.

Click here to read the complete article