Slik gikk det med «napalm-jenta» fra Vietnam

Den nakne «napalm-jenta»

Det er 44 år siden fotografen Nick Ut knipset bildet som skulle bli selve symbolet på Vietnamkrigen. Men hva skjedde med den nakne jenta?

Datoen er 8. juni, 1972, og sørvietnamesiske fly har sluppet en napalmbombe over Trang Bang, en landsby som har blitt okkupert av nordvietnamesiske styrker. Den ni år gamle jenta Kim Phuch flykter fra angrepet sammen med andre sivile og noen soldater fra Sør-Vietnam.

Angrepet er en feiltagelse da soldatene blir tatt for å være fienden. Fire sivile fra landsbyen blir drept. To av dem er Phuchs kusiner. Ni år gamle Kim blir alvorlig brannskadet, kaster de brennende klærne av seg og springer for livet, skrikende.

I DAG: Kim Phuch (52) glemmer aldri dagen da bomben falt over landsbyen hennes i Vietnam. Denne høsten blir ryggen og armen hennes behandlet med laser for å lindre smertene hun har måttet leve med hele livet.

– Jeg dør, jeg dør

Fotografen Nick Ut fra nyhetsbyrået Associated Press (AP) er bare 21 år gammel. Etter å ha fotografert den dramatiske scenen forbarmer han seg over Phuch, og prøver å hjelpe henne.

Nå, over 40 år senere, forteller Phuch sin historie til tv-kanalen CBSN.

– De helte kaldt vann over meg, og etter det besvimte jeg. Jeg kan ikke huske noe annet etter det, sier Phuch.

– Jeg pakket henne inn i regnjakken til en soldat, forteller fotografen, som også er intervjuet av tv-kanalen.

– Hun skrek: Jeg dør, jeg dør, minnes fotografen.

Ut tok henne med til et sykehus hvor legen antok at hun ikke kom til å klare seg. De plasserte henne i avdelingen for døende.

– De hadde gitt opp håpet om at jeg skulle overleve, forteller Phuch.

Tre dager senere ble hun funnet av familien sin, fortsatt i live. Etter 14 måneder og 17 operasjoner var hun sikker på at hun kom til å overleve, minnes Phuch.

Operasjonene innebar blant annet hudtransplantasjon utført av den finske plastikkirurgen Aarne Rintala.

Kroppen til jenta var forbrent, og hun lurte på om hun noen gang kunne komme til å bli gift.

– Jeg tenkte, jeg har blitt brent og stygg. Folk kommer til å se rart på meg, forteller Phuch til TV-kanalen.

SE VIDEO: Her kan du se det sterke TV-intervjuet med Phuch, på CBS News:

Ettertraktet

Kim Phuch fikk navnet Napalm-jenta og ble etter hvert et ikon fra Vietnamkrigen. Årsaken var det sterke og talende bildet, som havnet på førstesiden av New York Times. Men det var ingen selvfølge.

Redaktørene i avisen var tvilende til om de kunne trykke bildet, på grunn av at jenta ikke hadde klær på seg. De bestemte seg for å tillate det. Bildet ble kåret til årets pressebilde i 1972 og vant Pulitzer-prisen, som er en av verdens mest prestisjetunge pressepriser.

Da Phuch ble noen år eldre, ble hun et ettertraktet intervjuobjekt. I 1985 ble hun intervjuet av den amerikanske nyhetskorrespondenten Bob Simon. I reportasjen fra den gang kom det fram at Phuch, som da var i begynnelsen av 20-årene, hadde avbrutt legestudiet på grunn av helseproblemer.

– Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, men skjønte at jeg ikke kunne gå på skole. Det var virkelig et tungt øyeblikk i livet.

Sårene fra brannskaden var smertefulle. Men oppmerksomheten hun fikk gjennom en rekke intervjuer tok også tid, og det ble vanskelig å studere et så omfattende fag som medisin. Kommuniststyret i Vietnam så på Phuch som en viktig brikke i sin propaganda.

Click here to read the complete article