Smugling av asylsøkere organiseres fra Norge

Menneskesmugling har blitt industri med kjempefortjeneste og en som kjenner miljøet fra innsiden kan fortelle til NRK at smugling blir organisert fra Norge.

Vi snakker om store pengesummer! Menneskesmuglere jeg kjenner har noen dager en omsetning på om lag 400.000 kroner – og nesten 300.000 av disse kronene er ren fortjeneste. Ikke engang presidenten tjener så mye!!

Utenfor et litt slitent hus et sted i Sør-Norge står en mann og røyker ute i kulden og snakker med NRK. Over mesteparten av hodet har han dratt en hette – ansiktet må for all del ikke vises når vi tar bilde av ham. «Salim», som vi kaller ham, er redd for represalier dersom han avslører sin identitet.

For det han kan fortelle er oppsiktsvekkende: Organiseringen av menneskesmugling skjer også fra Norge – og fortjenesten havner i lommen på folk som er bosatt her.

Ikke syrere

«Salim» kjenner dette smuglermiljøet fra innsiden. Han forteller at svært mange av dem som nå kommer ved hjelp av menneskesmuglere ikke er syrere:

– De er fra Libanon, fra Algerie, fra Jordan – og også noen kurdere fra Tyrkia.

Fra hele Midtøsten og Nord-Afrika har det nå blitt populært å reise til Europa – særlig til land som Tyskland, Sverige og Norge:

– Noen av dem har behov for beskyttelse, andre kommer for å få et bedre liv. Ja – jeg tror flesteparten av dem er økonomiske migranter. Særlig folk som kommer fra Marokko og Algerie.

2000 kroner for et pass

Menneskesmuglerne i Norge tar imot bestillinger fra folk som ønsker å komme hit til landet eller til andre nordeuropeiske land. For å få dem nordover på enkleste måte har de alliert seg med samarbeidspartnere i den greske hovedstaden Athen.

Der møter NRK en smugler, som naturlig nok vil være anonym. Vi kaller ham «Jamil».

– Her er et svensk pass. Her må man bytte billedsiden. Dette passet koster 200 euro. Her er et annet pass – med amerikansk visum. Det koster også 200 euro.

«Jamil» viser fram deler av sitt varelager, med bilder på mobiltelefonen. Et titalls pass som alle er til salgs for rundt 2000 kroner stykket til den som har råd til det.

Click here to read the complete article