Svensk politi: Det handler om maktkamp om territorium

I Trollhättan de siste nettene har vektere blitt angrepet, biler vandalisert og maskerte ungdommer har angrepet politiet med stokker. Til å begynne med mente man at årsaken til urolighetene skyldes at barnevernet hadde tatt hånd om barn som hadde blitt utsatt for familievold. De som angrep politiet var arabere og somaliere. Men nå ser politiet et annet mønster bak bråket:

– Nu är det något helt annat. Nu är det en maktkamp om territorium i stadsdelen, säger Peter Asp, informationschef vid Trollhättans stad.

Det begynte med at flere barn fra en familie fra tatt hånd om av barnevernet. I rettspapirene står det at barna hadde blitt utsatt for fysisk såvel som psykisk vold av foreldrene.

«Det har blivit en vana för barnen att gömma sig på toaletten för att undkomma föräldrarna», står det i domen som blivit överklagad flera gånger.

Svenske myndigheters reaksjoner på store «kulturforskjeller» i barneoppdragelse førte til opprør blant innvandrere i Trollhättan:

– Det som hänt är att några ungdomar från Somalia brände däcken häromdagen. Om det beror på det här, att de har blivit ombedda att göra det, eller om de såg det som en förevändning för att göra djävulstyg vet vi inte. När de gjorde det kom det en vakt som är från ett annat land och släcker. När han attackerades dök landsmän till honom upp.

Men det utviklet seg videre til noe annet:

– Själva bråket har ingenting med det här beslutet att göra, utan nu är det något helt annat. Nu är det en maktkamp om territorium i stadsdelen.

Politiet bekrefter at politibilene er blitt utsatt for steinkasting og at dekkene er blitt skåret opp. Det er bråk mellom arabiske og somaliske grupper:

– Det är stora gäng, men det är inte hundratals. Sedan finns det sådana som är mer eller mindre aktiva. I går natt fick jag ett meddelande om att det drog i gång vid 00.55 och i går natt vid 00.40. Så det är ungefär vid den tiden. Vi förhindrade grupperingarna att komma åt varandra, säger Gunilla Gevreus.

Click here to read the complete article