Svensk politi: – Vi er i ferd med å miste kontrollen

Over 50 bydeler i Sverige er blinket ut som spesielt utsatte områder, hvor kriminelle nettverk har mye makt, og hvor lovløsheten råder. NRK var med da politiet ble angrepet.

– Stikk herfra!

Den maskerte gutten kommer mot NRKs team.

Politiet har fått melding om narkotikasalg i et garasjeanlegg i Stockholm-forstaden Rinkeby. De tar ingen sjanser og rykker ut med to politibusser og to biler.

– Vi drar aldri alene ut på et slikt oppdrag. Det ville ikke ha gått – da ville vi vært underlegne, og ungdommene hadde gått løs på oss, sier politibetjent Erik Kallur.

Ungdomsgjengen løser seg opp når den ser politistyrken komme inn i garasjen. Men på få sekunder blir stemningen svært amper.

Den maskerte gutten strekker armen ut for å dytte vekk NRKs kamera. Kameratene hans kommer til. De trekker hettene godt over hodet, drar skjerfene opp i ansiktet slik at bare øynene synes, og forsøker å omringe NRKs fotograf.

– Dette er vårt sted, stikk herfra!

Politiet må holde dem igjen.

– Hadde ikke vi vært her, hadde dere vært skikkelig ille ute. Virkelig. Da hadde de gått løs på dere. De hadde mishandlet dere, sier politibetjent Kallur til NRKs team.

Forsøker de å vise at de kontrollerer området?

– De vil gjerne tro det. Vi kommer jo inn og forstyrrer dem, men vi må være mange politifolk, ellers går det ikke. Det er mange ganger vi bare må trekke oss tilbake, sier Kallur.

Politiet finner store mengder narkotika i garasjen og tar med seg én av ungdommene. Idet politiet skal kjøre bort, treffer en stor stein bakruten på en av politibilene.

Click here to read the complete article