Svenske tilstander i Oslo. Neste generasjon blir verre

Unger med pistol. Unger som selger hasj. Unger som slåss, og slåss. Unger som ikke går på skolen. Kriminelle gjenger. Utviklingen i Oslos østlige og sørlige innvandrertette bydeler vitner om en utvikling som har Malmö som en foreløpig endestasjon. Men husk at byrådslederen Raymond Johansen er så stolt fordi Oslo vokser mer enn noen annen storby i Europa.

NRKs Anders Magnus har gjort en god gravejobb i forhold jeg tror politikere flest egentlig ønsker å lukke øynene for. I Lørdagsrevyen ble vi presentert et Oslo-bilde som er svært langt fra et utstillingsvindu. «Kidsa går med gønnere», altså barn ned i 15-årsalderen, og barn ned i 12-årsalderen selger dop, først og fremst hasj. Samtidig kommer det frem at gjengmiljøene er verre enn på mange år.

Det er umulig å ikke parallellføre utviklingen med byer som Malmö, Gøteborg og Stockholm. It’s the demography, stupid, kombinert med verdikompassene til nye borgere.

Advarslene har ikke manglet

Rundt en tredjedel av Oslos borgere har nå innvandrerbakgrunn (32 prosent). Som vi viste i rapporten «Hvem er Norges innbyggere i fremtiden», kan nordmenn bli i minoritet i hovedstaden mot slutten av 2020-tallet. I rapporten «Segregering, mangfold og integrering – med fokus på Oslos delbydeler og skolen» (2014), viste vi at Oslo om 16 år, nå 14 år, kan ha åtte bydeler som demografisk sammenfaller med Rosengård i Malmö. De kritiske utfordringene Oslos høye vekst medfører, viste vi i en rapport året etter, «Befolkningsutvikling og noen kritiske utfordringer». Demografien undergraver skatteinntektene og gjelden til Oslo vokser, et klassisk element i å skape økonomiske forskjeller og slik stimulere til gettoliknende tilstander.

Men fikk disse og andre rapporter politikerne til å vise magemål? Nei, husk hva byrådsleder Raymond Johansen sa da han ble innstilt som kandidat før siste lokalvalg i 2015:

«Oslo er byen jeg har vokst opp i. Oslo er byen mine barn har vokst opp i. Oslo er byen min. Jeg er stolt over at Oslo vokser raskere enn noen andre byer i Europa. Jeg er stolt over at stadig flere velger å leve sine liv her.»

Skyting, horer og dop

En av dem NRK har snakket med er «Abdul». Gutten på 15 år er på rehabilitering for narkotikabruk. 13 år gammel var han gjengmedlem og begynte å ruse seg på hasj. Gjerne mesteparten av dagen.

– Jeg følte meg aldri våken. Levde i en boble. Først når jeg kom hit har jeg begynt å tenke mer klart.

«Abdul» tror musikkvideoer, gangster-rap, fra Rinkeby, Chicago og Malmö, førte han inn i hasjmiljøet.

-Alt jeg hørte på dreide seg om skyting, selge, horer, røyke. Alt man hører på dreier seg om gjengkriminalitet og hasjrøyking.

Allerede som 14-åring var han en av de «store gutta» i gjengen, et liv preget også av ran og vold:

– Det ble mye bråk. Alltid er det noen som vil forsøke å rane deg, ta hasjen din, pengene dine, området ditt.

Mye av volden i de kriminelle gjengmiljøene dreier seg nettopp om kontroll av områder, og hvem som skal ha «rett» til å selge narkotika i de ulike bydelene.

Gjengene i Oslo, rundt 100, driver med hærverk, tyverier, ran, slåsskamper og trakasseringer, i tillegg til narkosalg. De opererer særlig i Oslos sørlige bydeler (Holmlia, Søndre Nordstrand), og politiinspektør Einar Aas ved Seksjon for organisert kriminalitet, medgir at «det har vært en negativ utvikling». Aas forteller om blant annet om masseslagsmål mellom gjenger. Voldskriminaliteten øker.

Click here to read the complete article